Dostupni linkovi

BiH: Novi protest protiv gradnje hidroelektana na Neretvici


Protest građana u Goranskom Polju kod Buturović Polja, opština Konjic, na jugu BiH, protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici, 14. juni, 2021.
Protest građana u Goranskom Polju kod Buturović Polja, opština Konjic, na jugu BiH, protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici, 14. juni, 2021.

Više od hiljadu mještana i aktivista okupilo se u ponedjeljak, 14. juna u Goranskom polju, u Opštini Konjic na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) su spriječili početak radova na dvije, od ukupno 15 planiranih malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Neretvici.

Kako se i očekivalo, u 10 sati ujutru, prema Neretvici su krenule mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic s predstavnicima investitora JP Elektroprivreda BiH, ali su mještani stali na put i zaustavili ih.

Okupljeni su poručili da će spriječiti prelazak mašina konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic koje bi trebale započeti radove.

„Hiljadu aktivista ni po koju cijenu neće dozvoliti da izvođači radova pređu preko mosta, Neretvica će nastaviti teći“, poručio je sa protesta Safet Sarajlić iz Udruženja „Pusti me da tečem“.

Goranskim poljem odjekivala je i pjesma „Op, op, opa, dolazi Evropa, sad će da nas biju svjetske milicije“, koju su pjevali članovi benda Dubioza Kolektiv. Time su i oni dali podršku u zaštiti Neretvice od minihidrocentrala.

Mještani doline Neretvice ne žele odustati od odbrane njihove rijeke od gradnje hidrocentrala. Protiv najavljene gradnje protestovali su i 1. juna.

Mještani doline Neretvice upozoravaju kako će hidroelektrane uništiti biljni i životinjski svijet, s posebnim naglaskom na endemske vrste koje tu žive. Uz podršku eko-udruženja, pokrenuli su i potpisivanje peticije "Pusti me da tečem".

Angažirali su, također, pravni tim i pokrenuli upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kojim će, kako tvrde, nastojati osporiti izdate okolišne dozvole.

Izvođač radova je najavio da će se povući, ukoliko im se ne oslobodi prolaz.

Izgradnja na Neretvici planirana je na osnovu Ugovora o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidroelektrana koje je Općina Konjic 2009. godine potpisala sa predstavnicima Javnog preduća Elektroprivrivrede BiH.

Na web stranici tog javnog preduzeća piše da je za izgradnju 15 malih hidroelektrana na Neretvici potrebno investirati 103 miliona konvertibilnih maraka (51 miliona eura).

Prema podacima nevladine organizacije "Eko akcija", u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 106 malih hidroelektrana, dok je u pripremi izgradnja dodatnih 340.

Udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH zatražila su od vlasti u Bosni i Hercegovini uvođenje moratorija na gradnju MHE, zbog, kako navode, ugrožavanja rijeka.

Iz Koalicije tvrde da BiH nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist, isključivo investitorima koji potpisuju ugovor o garantiranoj otkupnoj cijeni električne energije, a imaju i beneficije u vidu subvencija koje građani plaćaju svaki mjesec, s obzirom na to da na računu za električnu energiju postoji stavka poticaja obnovljivih izvora energije.

XS
SM
MD
LG