Dostupni linkovi

Legija ponovo pokušao bekstvo


Milorad Ulemek Legija u sudnici 2007. godine
Milorad Ulemek Legija u sudnici 2007. godine
Milorad Ulemek Legija, koji izdržava četrdesetogodišnju kaznu zbog ubistva srpskog premijera Zorana Djinđića, pre nekoliko meseci spremao je bekstvo iz Okružnog zatvora u Beogradu. U Ulemekovoj ćeliji pronađeni su detonatori za eksploziv samo desetak dana pre njegovog prebacivanja u zatvor u Požarevcu, u maksimalno obezbeđeno odeljenje koje je u javnosti prozvano „Srpski Alkatraz”.

Čuvari beogradskog Centralnog zatvora krajem juna su nenajavljeno pretresli ćeliju Milorada Ulemeka Legije. Tom prilikom prekontrolisano je i nekoliko destina hemijskih olovaka kojima se služio najčuvaniji zatvorenik u Srbiji. Kada su ih stražari otvorili, kaže za naš program Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, otkrili su da se u nekima od njh umesto pisaćih mina nalazi materijal za bekstvo.

“U dve hemijske olovke pronađena su dva detonatora koji mogu da posluže za aktiviranje određene vrste eksploziva. Naša namera bila je da to odmah ne objavljujemo jer smo, nakon što smo o tome obavestili nadležne službe, želeli da vidimo da li će neko pokušati da mu dostavi eksploziv", kaže Homen.

Stražari su Ulemeku, koji je tokom pretresa bio van ćelije, objasnili da će mu zbog prenatrpanog prostora oduzeti neke stvari, između ostalog i oko 30 hemijskih olovaka. Rečeno mu je da će ih dobijati kada potroši one koje su mu ostavljene tako da, prema tvrdnji nadležnih, ni on nije znao da su detonatori otkriveni. Plan je bio da se otkrije pokušaj unošenja plastičnog eksploziva i da se uhapse saradnici, ali se to do sada nije desilo.

Zoran Dragišić, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost, izjavio je za naš radio da je veoma zabrinjavajuće to što je najčuvaniji zatvorenik u Srbiji uspeo da nabavi materijal za bekstvo.

“To samo govori da sistem obezbeđenja nije funkcionisao kako treba. Svaki predmet koji zatvoreniku dolazi spolja mora biti dobro pregledan. Pri tom, treba imati u vidu da je Ulemek osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu i da u ovom trenutku verovatno razmišlja samo o tome kako će pobeći. Legija, to je van svake sumnje, ima podršku izvan zatvora, i on sam je vrlo inteligentan i veoma dobro obučen. To su sve stvari koje se ozbiljno moraju uzeti u obzir prilikom pokušaja da se spreči njegovo bekstvo"
, kaže Dragišić.

U Zabeli još dve godine


Legija je 11. jula, neposredno po otkrivanju detonatora, prebačen u požarevačku Zabelu, najbezbedniji zatvor u državi. Nadležni kažu da je informacija o materijalu za bekstvo u Ulemekovoj ćeliji ovih dana puštena u javnost, jer je procenjeno da je do sada prošlo dovoljno vremena.

Slobodan Homen podseća da je istraga još u toku i tvrdi da se po nekada dešava, što se ispostavilo u ovom slučaju, da je nemoguće sprečiti unošenje nekih stvari u zatvor.

“Iz prostog razloga jer na svetu danas ne postoji tehnička oprema koja bi mogla da otkrije sam detonator, zato što je faktički to jedan štapić koji nema metalne delove. To je u ovom slučaju bilo u hemijskim olovkama i oprema nije mogla da ih detektuje. Ako govorimo o tome ko je
Sumnjamo da je detonatore uneo neko od članova porodice ili advokata, kaže Slobodan Homen
potencijalno mogao da mu doturi te detonatore, pre svega sumnjamo na one koji su imali zakonsko pravo da ne budu nadzirani prilikom same posete. Tu mislim na članove porodice ili advokate, a naravno treba proveriti i sve čuvare koji su sa Ulemekom imali kontakt"
, navodi Homen.

Milorad Ulemek, nekadašnji komandant zloglasne Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije, poznate kao Crvene beretke, prvi je stanovnik novoizgrađenog, maksimalno obezbeđenog, dela požarevačkog zatvora Zabela. Posebno odeljenje KPZ-a u Požarevcu opasano je betonskim zidovima višim od četiri metra, ima četiri osmatračnice, blindirana vrata i elektronsko osmatranje.

Da bi se sprečila bekstva helikopterom, dvorište je natkriveno čeličnom žicom. Ulemek je sam u ćeliji od 10 kvadrata sa video-nadzorom, a sa posetiocima jednom mesečno može da razgovara samo kroz pancirno staklo. Tamo će ostati naredne dve godine, nakon čega će sud preispitati da li ostaju razlozi za njegovo zadržavanje pod specijalnim režimom.

Božo Prelević, bivši koministar policije, kaže da ne postoji zatvor iz kog se ne može pobeći, i zato traži pojačanu kontrolu.

“Nema zatvora koji je sto posto siguran. Ono što je najlabavije u celoj toj priči su službenici. Drugo, kada neko hoće da pobegne iz zatvora tog nivoa on mora da ima neku organizaciju napolju. Zato je vrlo važno da država ima dobru obaveštajnu organizaciju, koja sa strane prati sa kim razgovaraju zatvorenici"
, tvrdi Prelević.

Zoran Dragišić, stručnjak za pitanja bezbednosti, kaže da nadležne službe i dalje moraju da „drže otvorenim četvore oči” kada je u pitanju Milorad Ulemek, jer njegovo eventualno bekstvo ne bi bilo samo običan beg opasnog kriminalca.

“Kada bi Ulemek uspeo da pobegne iz zatvora, iza toga bi morala da stoji jedna ozbiljna kriminalna organizacija. Pretpostavljam da oni koji imaju nameru da ga izbave iz zatvora, jer on to sam ne može, ne bi to učinili samo zato da bi on negde na nekoj planini ili na primer u Južnoj Americi proživeo ostatak života. Verovatno bi imali ozbiljne političke namere sa njim, tako da bi to predstavljalo veliku opasnost po državu. Ako bi neko uspeo da oslobodi Legiju to bi sigurno bila neka ozbiljna organizacija koja bi državi mogla da učini velike probleme. Ne usuđujem se ni da zamislim šta bi se sve moglo desiti kada bi uspeo da pobegne"
, zaključuje Dragišić.

Milorad Ulemek Legija važi za najopasnijeg kriminalca u Srbiji. Osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, a istu kaznu dobio je za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića.

*****
Mogao bi vas interesovati i tekst
Oduzimanje imovine i Legija kao prvi slučaj
XS
SM
MD
LG