Dostupni linkovi

Dodik: Ne namjeravam se odazvati Tužilaštvu BiH


Milorad Dodik poručio da se neće odazvati pozivu Tužilaštva BiH zbog prijave o negiranju genocida
Milorad Dodik poručio da se neće odazvati pozivu Tužilaštva BiH zbog prijave o negiranju genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je u subotu, 21. augusta, da ne namjerava da se odazove pozivu Tužilaštva BiH na saslušanje, nakon informacije da je prijava protiv njega jedna od 29 prijava koje se odnose na negiranje genocida i ratnih zločina.

Iz Tužilaštva BiH je dan ranije saopćeno da je nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, ovoj instituciji do danas zaprimljeno 29 prijava, među kojima i prijave protiv Dodik Milorada.

Dodik je rekao da formiranje predmeta po izmjenama Krivičnog zakona BiH vidi kao slijed koji ide ka raspadu BiH koja, kako kaže, ne može živjeti na ovaj način u kojem se Bošnjaci raduju jer imaju visokog predstavnika "koji isključivo radi protiv Srba".

On je ponovio da će svaki građanin Republike Srpske koji bude uznemiravan zbog nametnutih odredaba Krivičnog zakona BiH biti zaštićen.

"Ja nemam namjeru odazvati se, ni njima ni bilo kome drugom, ali imam namjeru ići u Sarajevo. Baš me interesuje kako će se ponašati", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da navodi o prijavama govore o tome šta je bio pravi cilj visokog predstavnika Valentina Incka i drugih da dodatno naprave raskol.

"Mi ne priznajemo taj sud, ne priznajemo te njihove aktivnosti. Nećemo ih priznati nikada, ako misle da imaju moć da nas hapse i tjeraju po zatvorima onda nek izvole odmah da krenu, drugog načina nema. Svaki građanin Republike Srpske, za koga saznamo da je zbog toga bio uznemiravan, biće zaštićen", naveo je Dodik.

Dodik je tokom posjete Mostaru, 19. augusta, potvrdio informaciju da ga je Tužilaštvo BiH pozvalo na saslušanje zbog negiranja genocida u Srebrenici.

"Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas pristiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida", rekao je Dodik.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko, kojeg je 1. augusta na toj poziciji zamijenio Christian Schmidt, je 23. jula nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Inzka, političari iz RS-a odlučili su da ne sudjeluju u radu državnih institucija, a u Narodnoj skupštini RS-a usvojen je i zakon kojim se Inzkova odluka odbacuje.

XS
SM
MD
LG