Dostupni linkovi

Spajić: Podneo sam zahtev za otpust iz srpskog državljanstva


Milojko Spajić, lider pokreta Evropa Sad, koji je najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 19. marta. Podgorica 1. februar 2021.
Milojko Spajić, lider pokreta Evropa Sad, koji je najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 19. marta. Podgorica 1. februar 2021.

Lider crnogorskog pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je najavio kandidaturu na predsedničkim izborima, izjavio je u četvrtak, 16. februaran, da je podneo zahtev za otpust iz srpskog državljanstva.

Spajić je rekao agenciji MINA da je imao srpsko državljanstvo, ali ne i prebivalište u Srbiji, jer ga je odjavio.

"Ceo život sam crnogorski državljanin i imam sve formalno-pravne uslove da budem kandidat za predsednika Crne Gore, jer sam rođen u ovoj zemlji i duže od deset godina imam prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori", kazao je Spajić.

Prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15.

Spajić je naveo da je "dobro znao" da su neke ljude u Crnoj Gori "godinama progonili, ali da tek danas oseća sve što može da zadesi prosečnog građanina Crne Gore".

"Nepravda, spinovi, targetiranje, obrušavanje na porodicu i prijatelje, sve sam to poslednjih dana osetio na svojoj koži", rekao je Spajić.

On je ranije danas kazao da u Srbiji nije živeo, i da ima sva dokumenta potrebna za kandidaturu za predsednika Crne Gore, ali tada nije komentarisao u medijima objavljenu navodnu kopiju pasoša, iz koje se vidi da ima srpsko državljastvo, kao ni dokument MUP-a Srbije, koji potvrđuje da ima prebivalište u toj zemlji.

"Ako neko bude želeo još dokumenata, dobiće, ali kad zvanične institucije budu tražile ono što im po pravu pripada da traže", naveo je Spajić ranije danas u video poruci dostavljenoj medijima.

Podgorički list Pobjeda je objavio navodnu kopiju Spajićevog pasoša, a prethodno je MUP Srbije zvanično saopštio da on ima prebivalište u Srbiji.

Pojedini mediji su krajem 2021. objavili da je Spajić u aprilu te godine imao i srpsko državljanstvo, uz crnogorsko, i da je imao "dvojno prebivalište", u Beogradu i Podgorici. Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo.

XS
SM
MD
LG