Dostupni linkovi

Đukanović: Podržavamo evropski put Kosova


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Podgorici 7. februara 2023.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Podgorici 7. februara 2023.

"Razumijemo ambicije Kosova da postane članica Savjeta Evrope, dobije status kandidata za Evropsku uniju, i to snažno podržavamo", rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u utorak novinarima u Podgorici, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Ovo je prva zvanična posjeta kosovske predsjednice Crnoj Gori, koju je Đukanović dočekao uz najviše državne počasti.

Osmani je naglasila da je Crna Gora pokazala jasnu podršku Kosovu na svim poljima do sada:

"Crna Gora i Kosovo su suverene države i jasno posvećene putu ka članstvu u EU. Nastavićemo da radimo s ciljem rješavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavićemo putem mira i stabilnosti".

Ona je zahvalila Đukanoviću na podršci, konstatujući da je članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo miru u cijelom regionu.

Đukanović je kazao i da Crna Gora pažljivo prati sve što se događa u pregovorima Kosova i Srbije:

"Uvjereni smo da može doći do održivog sporazuma. Sa rješavanjem tog pitanja bitno bi bila riješena stabilnost ovog regiona."

Osmani je kazala da bi sporazum Beograda i Prištine bio moguć da sa druge strane stola nije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Vučiću ne vjerujem u pregovorima. Ali vjerujem našim partnerima SAD-u i Evropskoj uniji koji, vjerujem, na umu imaju naš najbolji interes “, istakla je Osmani, na panel diskusiji „Razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu: Izazovi miru i stabilnosti u svjetlu regionalne i globalne krize“, koju organizuje Evropski pokret.

Ona je kazala da vjeruje da SAD i EU imaju najbolje namjere kada je riječ o dugotrajnom miru i stabinosti.

"Nadam se da će naši zapadni partneri pronaći način da približe Srbiju vrijednostima, koje su u samoj osnovi EU. I da će način najboljii način da to ostvare. Vjerujemo njima, kao što smo im vjerovali kad smo proglasili nezavisnot."

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Podgorica 7. februar 2023.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Podgorica 7. februar 2023.

Đukanović je rekao da je uvjeren da je pitanje odnosa Srbije i Kosova rješivo.

"Mora se naći rješenje za ovaj problem. Veoma pozdravljam napore koji se ulažu i iz Prištine i iz Beograda da se dođe do nekog sveobuhvatnog, pravnog i dugoročno održivog rješenja. To je proces koji nema alternativu."

On je kazao da je dobro da su u taj proces uključeni međunarodni partneri, ali je istakao da ne bi "potpisao svako slovo" u politici koju međunarodna zajednica vodi po pitanju rješenja Beograda i Prištine.

Đukanović je istakao da je Kosovo nezavisno, te da svaki pokušaj povratka unatrag ne vodi ničemu.

Predsjednica Kosova se u Podgorici sastala i sa premijerom Dritanom Abazovićem, čijoj Vladi je u avgustu 2022. izglasano nepovjerenje.

"Zvanična posjeta predsjednice Kosova Osmani potvrda je odličnih odnosa dvije države, a današnja brojna delegacija Vlade Crne Gore odraz spremnosti da sarađujemo u svim oblastima", piše u saopštenju iz Abazovićevog kabineta.

Drugog dana posjete, predsjednica Republike Kosovo posjetiće opštine Tuzi i Ulcinj, u kojima dominantno žive Albanci u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika Đukanovića priznala je Kosovo u oktobru 2008. godine, osam mjeseci nakon odluke Prištine o proglašenju nezavisnosti.

Istovremeno je tadašnja crnogorska opozicija, predvođena liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem protestvovala tražeći poništenje odluke o priznanju Kosova.

Đukanovićeva DPS, je poslije tri decenije vlasti smijenjena na izborima u avgustu 2020. Trenutno je je najača opoziciona partija u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG