Dostupni linkovi

Svijet u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svjetskog rata, smatra Đukanović


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na godišnjoj konferenciji za novinare (Cetinje, 25. maj)


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je 25. maja da je svijet zbog ruske invazije na Ukrajinu u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svjetskog rata i pozvao evroatlantske partnere da reaguju brzo i hrabro.

"Zapadni Balkan nije u najvećoj opasnosti od prelivanja ratnih sukoba iz Ukrajine, posebno nakon herojske odbrane ukrajinskog naroda. U opasnosti je od malignog uticaja koji je Moskva vodila od 2015. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori", poručio je Đukanović 25. maja na godišnjoj konferenciji za medije.

Pokušaj “državnog udara” u Crnoj Gori se desio na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. kada su uhapšena dvojica ruskih državljana, devet državljana Srbije i funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta osumnjičenih za pokušaj terorističkih akcija s ciljem rušenja vlasti, nasilnog upada u Skupštinu i zarobljavanjem ili likvidacijom tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

U optužnici se navodi da je cilj bio i sprečavanje priključenja Crne Gore NATO alijansi.

"Da su se razumjela upozorenja koja su dolazila od nas, možda ne bi bilo tragičnog ukrajinskog iskustva. Ne bude li se sada odlučno i mudro postupalo, užas kojem svjedočimo neće ostati unutar granica Ukrajine", kazao je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete.

"Spisak je mnogo širi, a scenario postaje sve očigledniji. Svodi se na to da samoproklamovane žrtve, na talasu populizma pokreću osvetničke cunamije koji treba da destabilizuju ili zbrišu čitava društva", kazao je Đukanović.

Kako je naveo otvorena pitanja uvode društva u novu fazu komplikovanih balkanskih odnosa što, smatra Đukanović, dodatno podiže tenzije.

Nije odgovorio direktno na pitanje da li nova Vlada Dritana Abazovića može spriječiti "maligne uticaje trećih strana".


Đukanović je mišljenja da ideje promjena granica i stvaranja nacionalnih i vjerskih homogenih država, poput devedesetih, "nikada neće biti sahranjene".

"Svaku nacionalnu, političku i ekonomsku krizu nosioci takvih ideja koriste za restauraciju retrogradnih politika. Vidjeli smo kako su geopolitički odnosi podložni radikalnim promjenama. Nekada su Istok i Zapad bili u idiličnim odnosima a danas se gledaju preko nišana", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, maligni uticaji će potrajati.

"Ali je neophodno da izgrađujemo imunitet državi da odoli tom otporu a ne lažnu nadu", zaključio je Đukanović.

Nova Vlada Dritana Abazovića izabrana je krajem aprila ove godine, nakon što je premijeru Zdravku Krivokapiću 4. febrara izglasano nepovjerenje.

XS
SM
MD
LG