Dostupni linkovi

Milioni Japanaca pate od Hikikomorija: Godinama zaključani u sobi surfaju internetom


Hikikomori je poremećaj od kojeg pati veliki broj mladih Japanaca. Riječ je socijalnom poremećaju gdje neki čak godinama budu zaključani u sobama i surfaju internetom.

Pretpostavlja se da ih od ovog poremećaja pati skoro milion. Jedan od hikikomori eksperata u Japanu je dr. Takahiro Kato koji je kao student patio od ovog poremećaja, a sada radi na prevenciji i podizanju svijesti o njemu.

Kazao je kako je u svojoj karijeri vidio izuzetno teških slučajeva gdje su neki muškarci u 50-im godinama, a iz sobe nisu izašli skoro 30 godina.

Oni koji pate od ovog poremećaja odbijaju razgovarati s porodicom i prijateljima, ali riječ je o izuzetno inteligentnim i sposobnim osobama.

"Zabrinut sam jer već sada jedan posto populacije pati od ovog ili sličnog poremećaja. Većina su završila fakultete što ima veliki utjecaj na ekonomiju, užasan utjecaj. Neki hikikomori su diplomirali na izuzetno prestižnim fakultetima, što je veoma tužno", rekao je Kato.

Osamnaestogodišnji Yuto Onishi iz Tokija nije izašao iz svoje sobe tri godine. Liječi se već šest mjeseci. Dane provodi spavajući, a noći surfajući na internetu i čitajući japansku mangu. Tokom tog perioda nije razgovarao ni sa kim. Onishi misli kako je okidač za izazivanje ovog stanja bio incident koji se dogodio u osnovnoj školi kada ga nisu izabrali za predsjednika razreda.

XS
SM
MD
LG