Dostupni linkovi

Inauguracionim misom tokom koje je primio “ribarski prsten” i papski ogrtač papa Franjo i zvanično započinje pontifikat na čelu Rimokatoličke crkve.

Svečanosti na trgu Sv. Petra prisustovalo je na stotine hiljada vjernika, koje je papa pri dolasku blagoslovio i sa građanima se srdačno pozdravljao i ljubio, te šefovi država, vlada i delegacije više od 150 zemalja svijeta, kao i brojni vjerski poglavari.

"Ispovjedam se Bogu svemogućem i vama, braćo i sestre, da sagriješih puno, mišlju riječju djelom i propustom. Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh; zato molim blaženu djevicu Mariju, sve anđele i svete i vas braćo i sestre, da se molite za mene Gospodinu Bogu našem. Amen".

U skladu sa zalaganjem za siromašne papa Franjo je u propovjedi zamolio okupljene svjetske lidere i narod da zaštite siromašne i slabe. Uputio je poziv "privrednim, političkim i društvenim čelnicima da ne dozvole da znakovi uništenja i smrti prate kretanje našeg svijeta" i naglasio da "svi moraju poštovati sva božja stvorenja i prirodnu sredinu".

"Sve je povjereno na čuvanje čovjeku. Kada je čovjek nesavjestan, kada ne brinemo za druga bića i za braću, vlada uništenje", rekao je papa Franjo.

"Prava moć nekog pape je u poniznom, konkretnom služenju", rekao je pozvavši redovnike da se "ne boje nježnosti". ”Dužnost je pape raširiti ruke i nježno zagrliti cijelo čovječanstvo, posebno najslabije, najsiromašnije i najmanje. Ne smijemo se bojati dobrote, kao ni nježnosti", poručio je papa Franjo.

Na centralnom vatikanskom trgu i okolnim ulicama oko bazilike Sv. Petra, kako se procjenjuje, okupilo se po sunčanom vremenu do million ljudi, što je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog pape Jovana Pavla II. Tada je u Vatikanu u maju 2011. boravilo oko 1,5 milion ljudi.

Uz sirene i helikoptere, središte Rima i okolina Vatikana izgledali su kao pod opsadom. Bilo je raspoređeno više od tri hiljade pripadnika snaga reda, od kojih su brojni u civilu.

Od pontifikata novoga Pape, koji je od izbora prošle sedmice skromnošću i propovjedanjem milosrđa stekao mnogobrojne simpatije i van katoličkog svijeta, mnogo se očekuje.

Vatikanski analitičari navode da je novi papa poslao dodatne signale promjene izabravši jednostavniju misu od svog prethodnika Benedikta XVI. Svečanu inauguralnu misu papa Franjo skratio je na nešto više od jedan sat, dok je inauguralna misa Benedikta 2005. godine trajala tri sata.

Na početku mise primio je simbole papinske moći. Kardinal Jean-Louis Tauran stavio je preko njegovih leđa “palij” papski ogrtač, a potom mu je dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano na lijevu ruku stavio “ribarski prsten”.

Kardinali su mu se potom obavezali na vjernost.


Osim predsjednika, potpredsjednika, premijera i šefova diplomatija najuticajnih država svijeta misi ustoličenja pape Franja prisustvovali su i predstavnici svih država regiona ali i predstavnici različitih vjerskih zajednica. Među njima prvi put u posljednjih gotovo hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisusvovao je vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava. To je prvi put da duhovni vođa Pravoslavne crkve prisustvuje inauguracionoj misi nekog pape od velikog crkvenog raskola 1054. godine.

U Rim su ranije počele da stižu zvanice, a prva među njima je predsednica Argentine, sunarodnica novoizabranog pape Kristina Fernandes Kirhner sa kojom se papa sastao u svom privremenom stanu u Rimu.

Kao kardinal Buenos Ajresa, Jorhe Mario Bergolio je, često imao veoma zategnut odnos sa Kirhnerovom uglavnom zbog gej brakova i zakona o abortusu.

Papa Franjo je rođen u Buenos Ajresu u šestočlanoj porodici iseljenika iz Italije. Na mjesto poglavara katolika dolazi u vrijeme kada crkvu potresaju različiti skandali - od pedofilskih do curenja povjerljivih informacija iz Vatikana.

Njegovo duhovno ime, koje je uzeo po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromaha, simbolizuje njegovu namjeru da pontifikat na posveti upravo njima.

Iako je skromnošću osvojio srca mnogih, nije mogao izbjeći kritike zbog nerazjašnjenih okolnosti njegovog djelovanja u vrijeme brutalne argentinske vojne hunte kada je, kako se tvrdi, bio blizak tadašnjem režimu. Vatikan je, međutim, to više puta demantovao.

Papa Franjo je od Benedikta XVI, preuzeo komunikaciju putem društvenih mreža, pa je tako u utorak uoči svečanog preuzimanja trona Sv. Petra poslao prvu Twitter poruku, zamolivši vjernike da mole za njega.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG