Dostupni linkovi

Papa Franjo: Želim crkvu za siromašne


Papa Franjo
Papa Franjo poručio je danas da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i istakao da je izabrao ime po svetom Franji Asiškom, koji se odrekao bogatstva da bi pomogao siromašnima.

"Sjedeo sam tokom glasanja pored kardinala Klaudija Humesa, velikog prijatelja, kada je premašena granica od dvije trećine glasova i kada je usledio aplauz. Kardinal me je zagrlio i rekao: `Ne zaboravi siromašne` i riječ - siromašni, urezala mi se u mislima. Pomislio sam tada na Franju Asiškog“, izjavio je papa u obraćanju novinarima u Vatkinu.

Poglavar Rimokatoličke crkve poručio je da katolici treba da upamte da je Isus centar crkve, a ne papa.

Papa Franjo rekao je da crkva, poput bilo koje druge institucije ima "vrline i mane" i pozvao novinare da se u radu usresrede na "istinu, dobrotu i ljepotu", prenose agencije.

Otkako je izabran 13. marta, papa je jasno stavio do znanja da se zalaže za drugačije papinstvo nakon ostavke pape Benedikta prošlog mjeseca. Noć kada je izabran odrekao se papske limuzine i putovao autobusom sa kardinalima koji su ga izabrali. Sljedećeg dana vratio se u hotel gdje je odsio prije konklave i platio račun.
XS
SM
MD
LG