Dostupni linkovi

Milanović komentirao Vučićev poziv Srbima da istaknu zastave


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na regionalnom samitu Brdo-Brijuni, 17. maj 2021.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na regionalnom samitu Brdo-Brijuni, 17. maj 2021.

Poslovicom "besposlen pop i jariće krsti", predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je prijedlog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu 15. rujna izvjese srpske zastave.

U Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska 15. rujna se obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Datum 15. rujan je izabran jer je tog dana 1918. godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front. U povodu ovog praznika, prošle godine su institucije i javni objekti u Republici Srpskoj i Srbiji bili okićeni zastavama, a emitovane su himne i održane svečane akademije.

"Stvarno ne mogu vjerovati da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebala", rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u Pazinu u ponedeljak (13. rujan), a prenosi agencija Hina.

Milanović je rekao da ne treba reagirati na Vučićev poziv narodu Srbije i svih Srba širom svijeta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu.

"Na to se očekuje valjda da svatko od nas reagira nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina", dodao je.

"Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze", kazao je Milanović, referišući na srbijanskog predsjednika.

"Tako se ne gradi jedna jaka, utjecajna i moćna država", dodao je Milanović.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je kazao da "ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva".

Upitan - smatra li posjet patrijarha Profirija Jasenovcu provokacijom, kazao je da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos.

"S njim sam imao relativno korektan odnos dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Moja prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija. Ona je i sada na zidu, ja to nisam micao", rekao je Milanović i dodao da se "nada da je i neće morati micati".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je 13. rujna sa predstavnicima više drugih pravoslavnih crkava posjetio Spomen-područje Jasenovac na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora, i tamo posvetio kolač i žito.

Nikada se ovde nismo okupljali da bismo se bavili matematikom, brojkama, tko je više zla naneo, poručio je Porfirije na liturgiji u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, na središnjem obilježavanju praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih.

Uz crkvene velikodostojnike u Jasenovcu su bili i potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević, saborski zastupnik srpske manjine i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda Milorad Dodik.

XS
SM
MD
LG