Dostupni linkovi

Patrijarh Porfirije na liturgiji u Jasenovcu o Cetinju: Proglašeni smo za nasilnike


Patrijarh Porfirije

Nikada se ovde nismo okupljali da bismo se bavili matematikom, brojkama, tko je više zla naneo, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije na liturgiji u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, na središnjem obilježavanju praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih.

On je sa predstavnicima više drugih pravoslavnih crkava potom posjetio Spomen-područje Jasenovac na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora, i tamo posvetio kolač i žito.

Najviše je prostora u svom govoru na liturgiji Porfirije posvetio nedavnim događajima na Cetinju i percepciji tih događaja u Hrvatskoj. On je kazao kako se na Cetinju “htelo na silu sprečiti čisto verski čin".

"...U želji da uđemo u svoju kuću mirnim putem, proglašeni smo za nasilnike. Odrekli smo se svega, narodu rekli da ne dolazi. Tko je to pratio, video je da je to miran hrišćanski skup”, opisao je Porfirije događaje prigodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru uprkos prosvjedima građana, tijekom kojih je došlo do sukoba sa policijom. Zbog blokada puteva prema Cetinju Joanikije i patrijah srpski Porfirije helikopterom su prevezeni u manastir i iz njega, uz pratnju specijalne antiterorističke jednice.

Demonstranti, protivnici ustoličenja koji su to smatrali srpskom “okupacijom“, 4. rujna napravili su barikade prema gradu, na kojima su proveli noć. Dok je trajao crkveni obred u samom gradu su se sukobili policija koja je bacala suzavac i građani koji su odgovarali kamenicama. U sukobima je povrijeđeno više od 50 osoba.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Povodom komentara nekih hrvatskih intelektualaca koji su ocijenili da je Porfirijevo postupanje prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Crnoj Gori otkako je izabran za patrijarha drugačije, nego kada je bio zagrebačko – ljubljanski mitropolit, on je to zanijekao.

“Volim sve ljude Hrvatske, bez obzira kojem narodu pripadaju. I to iz dubine svoje duše. Ne očekujem zauzvrat apsolutno ništa. To ni u kojem slučaju neće značiti da čitavim svojim bićem ne volim svoj narod. Od te ljubavi neću odustati ni pod koju cenu”, kazao je još patrijarh SPC na liturgiji u jasenovačkom manastiru.

Uz crkvene velikodostojnike u Jasenovcu su bili i potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević, saborski zastupnik srpske manjine i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda Milorad Dodik.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG