Dostupni linkovi

Milanović osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, ali 'stoji iza onog što je govorio ranije'


Zoran Milanović
Zoran Milanović

“Moja poruka hrvatskim građanima je – neugodna je situacija, ali možete biti mirni”, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirajući ruski napad na Ukrajinu, što je nazvao “izvanrednom situacijom koja je neopasna za Hrvatsku”.

Kako se posljednjih tjedana oštro protivio bilo kakvom konfrontiranju sa Rusijom oko Ukrajine, a u četvrtak ipak osudio rusku agresiju na Ukrajinu, novinare je zanimalo dijeli li Milanović iste stavove sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji postojano osuđuje rusku poziciju.

“U ovom trenutku - da. Ali sve ono što sam govorio ranije, iza toga stojim,” kazao je hrvatski predsjednik.

Međutim, njegov prioritet i dalje ostaju Hrvati u BiH.

"Ne želim da zaboravimo ono što se događa u BiH trenutno, mijenjanje izbornog zakona. Suosjećam s Ukrajinom, ali ovdje su naši vitalni interesi. Ne želim da se taj fokus izgubi", rekao je.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je 24. februara invaziju na Ukrajinu, a dan kasnije ruska vojska je ušla i u glavni grad Ukrajine Kijev.

Na novinarsko pitanje komentirao je i poziciju Srbije u aktualnoj krizi zbog ruske agreije na Ukrajinu.

"Srbija je trenutno na žeravici i ne zna što bi rekla. Onda čujemo da predsjednik nedefinirano i ne potpuno artikulirano taktizira. Beograd igra igru. Čekaju što će biti. Beograd je toliko slab. Slab, ne jadan. To je njihova pozicija trenutno. Takvi vas napasti ne mogu. Koga će oni napasti? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu?", komentirao je Milanović.

On je kazao i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "više ni o čemu ne može ni pragmatično očitovati".

"Ako prizna Donbas, jednako tako treba opravdati priznanje Kosova. To je začarani krug u kojem se našao. Kako ćeš priznati jedno, a ne drugo", zaključio je hrvatski predsjednik.

Zvanični Beograd do sada se nije izjasio o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za 25. februar sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon čega će se obratiti javnosti.

Srbija nastoji da održava dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, zvanični Beograd nije priznao Krim kao deo Rusije jer se i sam bori protiv nezavisnosti Kosova. Kosovo, bivša srpska južna pokrajina, proglasilo je nezavisnost 2008. godine.

Srbija se takođe nije pridružila ni ekonomskim sankcijama EU uvdenim Rusiji zbog aneksije Krima.

Zoran Milanović od 15 sati video-vezom sudjeluje na summit čelnika NATO zemalja o stanju u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG