Dostupni linkovi

Milanović smatra da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne izmjeni izborni zakon BiH


Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, na konferenciji za novinare, 11. septembar 2020.
Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, na konferenciji za novinare, 11. septembar 2020.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Zagrebu da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

"Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka se igraju i dalje, neka pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko, ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH i ne daju Hrvatima temeljna prava, hrvatski Sabor ne smije da ratifikuje ničiji pristup u NATO", rekao je novinarima Milanović u utorak, 26. aprila.

On je dodao da je to za Finsku ulazak u NATO vitalno pitanje, a da je za Hrvatsku vitalno pitanje hoće li hrvatske predstavnike birati Bošnjaci ili Hrvati.

Milanović je ocijenio da se o ulasku Finske i Švedske u NATO, o čemu posljednjih dana pišu tamošnji mediji, može razgovarati, ali smatra da je riječ o "opasnoj avanturi" i "šarlatanstvu".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Milanović može sam da blokira ulazak Švedske i Finske u NATO savez "ako je frajer" i ponovio optužbe da šef države zastupa proruske stavove.

"Neka on ako je frajer blokira to na samitu NATO u Madridu... Zašto pušta da to uradi parlamentrana većina, Sabor", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu upitan o Milanovićevoj izjavi.

Finski ministar spoljnih poslova, Peka Havisto, rekao je novinarima u Helsinkiju 26. aprila da još nema konkretnog datuma do kojeg ta zemlja mora da odluči da li će se priključiti Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Putin ubrzava širenje NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:54 0:00

Istakao je da iako bi istovremeno pristupanje NATO savezu imalo prednosti za Švedsku i Finsku, dvije države će same donijeti te odluke.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, koja je otpočela 24. februara, i do tada neutralne zemlje su počele da se interesuju za ulazak u NATO savez.

Finska i Švedska su upozorile da su spremne da se odreknu svog neutralnog statusa i traže članstvo u vojnom savezu.

Izvor: BETA, DPA

XS
SM
MD
LG