Dostupni linkovi

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore traži dozvolu za nošenje oružja


Milan Knežević, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Podgorica, 6. oktobar 2021.
Milan Knežević, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Podgorica, 6. oktobar 2021.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i jedan od čelnika vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izjavio je da mu je bezbjednost ugrožena, ali da su procjene nadležnih da mu ne treba obezbjeđenje.

“Ja ga i ne tražim, ali tražim da mi Uprava policije (UP) izda dozvolu da nosim oružje”, rekao je Knežević 26.oktobra na konferenciji za medije koju je sazvao povodom aktuelne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori.

Knežević je kazao i da je u maju 2020 upućena službena zabilješka iz Konzulata u Cirihu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije “o tome da određena lica u dogovoru sa licima iz bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori planiraju njegov atentat”, te da je za to imenovano određeno lice koje je, prema njegovim riječima, trebalo da za to uzme 600.000 eura.

“Dao sam izjavu policiji, ali niko te ljude nije saslušao i do danas ne znam što se uradilo po tom pitanju”, rekao je Knežević.

Uz ocjenu da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori alarmanta, Knežević je komentarisao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu održanu 25.oktobra i kazao da slučaj privođenja bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića “ima sve elemente špijunaže”.

U istrazi o prisluškivanju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića je priveden bivši šef ANB-a Dejan Peruničić, koji je nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu 22.oktobra pušten da se brani sa slobode.

Knežević je kritikovao, kako tvrdi, namjeru glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da goni Peruničića zbog zloupotrebe službenog položaja, umjesto, kako je naveo, da ispita da li je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi.

Smatra da zbog toga Katnić treba da bude suspendovan i procesuiran.

“Otvoreno sumnjam da Katnić na način na koji je formirao optužni predlog pokušava da sakrije ili (aktuelnog predsjednika Crne Gore) Mila Đukanovića ili (poslanika opozicione Demokratske partije socijalista) Duška Markovića”, rekao je Knežević navodeći da su oni “morali znati” za prisluškivanje, jer je Marković bio koordinator svih službi bezbjednosti, a Đukanović predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na novinarsko pitanje gdje je završavao materijal snimljen prisluškivanjem u kabinetu glavnog specijalnog tužioca, Knežević je odgovorio da su članovi Odbora dobili podatke gdje je završavao i iz koje je prostorije ono obavljano, ali da jedino može reći da to nije rađeno u ANB.

Iako je potvrdio da su se na sjednici Odbora pominjale Srbija i Rusija povodom slučaja prisluškivanja, Knežević nije iznio više detalja.

Povodom Kneževićevih navoda, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je predsjednik Odbora za bezbijednost i odbranu iznošenjem tajnih podataka ugrozio postupke koji se vode pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Uz ocjenu da je riječ o teškoj zloupotrebi, Katnić je saopštio da više neće prisustvovati i učestvovati u radu sjednica tog skupštinskog Odbora.

Knežević je govorio i o slučaju državni udar, u kojem je jedan od aktera sudskog postupka. On je jedna od 13 osoba, među kojima su ruski i srpski državljani, koji su optuženi u slučaju “Državni udar” na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Prvostepeno su osuđeni maja 2019. godine, među njima i Knežević na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud u februaru 2021. ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je zakazano za januar naredne godine.

Knežević tvrdi da je Dejan Peruničić iznajmio kuću od visokog policijskog funkcionera Siniše Stojkovića u kojoj su smješteni 45 kalašnjikova, koji su “trebali da predstavljaju korpus delikti da je planiran državni udar”.

On je saopštio je da je Katnić govorio o tome da je “postojao i drugi scenario, da je bilo planirano masovno krvoproliće Bošnjaka u Rožajama od strane DF-a i ljudi iz Srbije” koji su suđeni u ovom sudskom procesu. Knežević je najavio da će zbog tih izjava podnijeti krivičnu prijavu i tražiti da taj Katnićev iskaz bude predočen sudskom Vijeću koje vodi taj slučaj.

Pet bitnih stvari o tajnoj policiji Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
XS
SM
MD
LG