Dostupni linkovi

EU kuća na severu Kosova


Mikele Đifoni prilikom današnje posete kući EU u Kosovskoj Mitrovici
Mikele Đifoni prilikom današnje posete kući EU u Kosovskoj Mitrovici
Ambasador Italije u Prištini i izaslanik Evropske unije na severu Kosova Mikele Đifoni izjavio je danas da delovanje Evropske unije na severu Kosova u okviru "Kuće Evropske unije" koja je otvorena u Kosovskoj Mitrovici neće biti usmereno ka sprovođenju plana Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta o integraciji severa Kosova u kosovski sistem.

"Ne, ovo nije u vezi sa tim planom. Ovde smo da kažemo nešto o angažovanju Evropske unije i o njenom nastojanju da poveća vidljivost na severu Kosova. To je deo našeg pristupa i on nema nikakve veze sa bilo kakvim drugim planom ili prisustvom drugih institucija", rekao je on.

Đifoni je danas zajedno sa šefom EULEX-a na Kosovu Iv de Kermabonom posetio kuću Evropske unije u Kosovskoj Mitrovici koja se nalazi u krugu severne policijske stanice u blizini zgrade Suda u severnom delu grada.

Kermabon je kazao da je i dalje prioritet misije na čijem je čelu, borba protiv organizovanog kriminala i povratak u Sud i kosovskih Albanaca i Srba - sudija i tužilaca - kako bi zajedno radili na obezbeđivanju i sprovođenju vladavine zakona na severu Kosova:
Iv de Kermabon


"Ono što trenutno pokušavamo jeste da napravimo kapacitete na severu Kosova da bismo mogli da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije. Radimo i na tome da vratimo kosovske sudije i tužioce, Srbe i Albance, kako bi radili svoj posao. Dakle, mi smo tu da podržimo lokalne aktere institucija da rade svoj posao. Stoga očekujem da ćemo uskoro imati lokalne sudije, Srbe i Albance, koji će se vratiti u ovaj Sud", istakao je on.

Predstavnici Evropske unije na Kosovu saopštili su da je cilj otvaranja kuće Evropske unije u severnoj Mitrovici promovisanje stabilnosti, rad na povećanju vidljivosti investicija i napora koje ulaže EU u olakšavanju svakodnevnog života lokalnog stanovništva.

U ovoj kući u severnoj Kosovskoj Mitrovici biće kancelarija italijanskog ambasadora Đifonija kao i informativni centar EU u kojem će građani moći da se informišu šta je za njih uradila, radi i šta tek namerava da uradi Evropska unija.
XS
SM
MD
LG