Dostupni linkovi

Vojna hunta u Mjanmaru preti raspuštanjem partije Aung San Su Ći 


Pristalice Aung San Su Ći tokom protesta protiv vojnog puča ispred kineske ambasade u Jangonu, Mjanmar, 21. februara 2021. godine.
Pristalice Aung San Su Ći tokom protesta protiv vojnog puča ispred kineske ambasade u Jangonu, Mjanmar, 21. februara 2021. godine.

Vojna hunta koja je na vlasti u Mjanmaru od državnog udara 1. febraura preti da raspusti političku partiju svrgnute šefice civilne vladue Aung San Su Ći, pozivajući se na pronevere za vreme parlamentarnih izbora, izjavio je zvaničnik, javlja AFP.

Istraga koja se vodi o rezultatima izbora održanim u novembru 2020. je takoreći završena, rekao je u petak 21. maja predsednik izborne komisije Mjanmara Tein Soe.

Upitan šta će se raditi sa Nacionalnom ligom za demokratiju, partijom koja je delovala ilegalno, da li treba da se odluči da li je raspustiti i podneti optužnicu protiv onih koji su počinili te nelegalne radnje kao izdajnici nacije, rekao je u videu objavljenom na Fejsbuk nalogu jednog lokalnog medija: "Razmislićemo i preduzeti akciju".

Izborna komisija se u petak sastala sa političkim strankama da razmatra moguće izmene izbornog sistema, ali nisu bili prisutni predstavnici Nacionalne lige za demokratiju (NLD) svrgnute šefice vlade.

Vođa hunte general Min Aung Hlaing opravdao je državni udar navodima o proneveri na novembarskim parlamentarnim izborima, na kojima je sa ogromnom većinom pobedila partija NLD.

Lokalni mediji preneo je u četvrtak da je vojna hunta ukinula starosnu granicu za odlazak u penziju generala što će dozvoliti Min Aung Hlaingu da ostane na funkciji i kada napuni 65 godina, u julu.

Mjanmar je u haosu i privreda joj je paralisana od puča. U gušenju prodemokratskih demonstracija stradalo je više od 800 ljudi. Pored toga desetine hiljada civila raseljeno je zbog sukoba između vojske i brojnih etničkih milicija u zemlji.

Aung San Su Ći, 75, nije viđena u javnosti od kada je uhapšena za vreme puča. Ona se nalazi u kućnom pritvoru u glavnom gradu Najpjidou, a u ponedeljak treba prvi put lično da se pojavi pred sudom.

Protiv nje je podignuto šest optužnica od kada je uhašena. Nije mogla da se sastane sa svojim advokatima za vreme kratkih video pojavljivanja pred sudom uz strog nadzor bezbednosnih snaga.

Optužena je između ostalog za nepoštovanje restrikcija vezanih za pandemiju, ilegalan uvoz voki-tokija, podsticanje na javne nerede i kršenje zakona o državnim tajnama koji datira iz kolonijalne ere. Ona se takođe optužuje da je dobila stotine hiljada dolara i 11 kila zlata kao mito, ali nije optužena za korupciju.

Ako bude proglašena krivom moglo bi da joj bude zabranjeno bavljenje politikm i da bude osuđena da višegodišnje kazne zatvora.

XS
SM
MD
LG