Dostupni linkovi

Mihajlović: Ranija uprava 'Petnice' zataškavala seksualno nasilje


“Tadašnja uprava Petnice umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava”, navodi se u saopštenju ministarke Mihajlović
“Tadašnja uprava Petnice umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava”, navodi se u saopštenju ministarke Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je “pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama u Istraživačkoj stanici Petnica ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave ove institucije”.

Nedeljnik Vreme objavio je svedočenja pet osoba o seksualnom zlostavljanju koje su doživele od 2003. do 2014. godine od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica na zapadu Srbije.

“Tadašnja uprava Petnice umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava”, navodi se u saopštenju ministarke Mihajlović.

Mihajlović je u saopštenju navela da veruje da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost.

Reakcija uprave 'Petnice'

Direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić saopštio je 23. juna u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta nezavisna institucija podržava svoje koleginice i "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".

"Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", naveo je direktor Petnice Nikola Božić.

Božić nije odgovorio na pitanje RSE da li je slučaj prijavljen policiji.

Na isto pitanje za RSE nisu odgovorili ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Reakcija organizacija i podrška na društvenim mrežama

Organizacija akademskih radnika i radnica Srbije Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) u saopštenju navodi da je neophodna senzibilizacija svih zaposlenih u obrazovanju “da bi se pravovremeno i adekvatno reagovalo kada se pojave i same naznake ovakvih događaja”.

“Obrazovne i naučne institucije moraju učiniti napore da edukuju i studente i zaposlene o tome šta sve spada u seksualno uznemiravanje, a tradicionalne rodne uloge i norme ponašanja ne smeju biti izgovor da se žmuri na neprijatna i traumatična iskustva žrtava”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Podršku žrtvama uputila je i neformalna grupa „Podrška hrabrim Petničarkama“ na društvenoj mreži Fejsbuk. U opisu stranice se navodi da je stranicu kreirala „grupa Petničarki i Petničara koji nisu deo uprave Istraživačke stanice Petnica“.

Na stranici su objavljeni i zahtevi upućeni upravi Petnice, između ostalog, da ponudi javno izvinjenje svim žrtvama, sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja, kao i da obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve.

Šta je objavljeno o ovom slučaju?

Nedeljnik Vreme objavio je svedočenja pet ženskih osoba koje tvrde da je nasilnik u “Petnici” zloupotrebljavao svoj autoritet, ucenjivao ih, a da je dolazilo i do brutalnog celonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja.

Neke od žrtava su navele da su bile izmanipulisane i primorane da se fotografišu bez delova odeće, a pojedine da su bile fotografisane nage u besvesnom stanju.

Kako se navodi u članku "Vremena", neke su upravi „Petnice“ prijavile odmah šta se dogodilo, neke godinama kasnije, dok su neke prijavile početkom 2021. godine. Neke od žrtava navode da reakcija uprave nije bila primerena ni dovoljno snažna.

Žrtve nisu imenovale nasilnika, ali su navele da je reč o osobi koja je imala veliki autoritet u „Petnici“ i da je bio zadužen da pregleda radove koje su polaznici i polaznice pisali tokom seminara i Letnje naučne škole.

Žrtve navode da su im advokati koje su konsultovale rekli da su ovi slučajevi zastareli.

Istraživačka stanica Petnica je nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture i obrazovanja, a njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

„Petnica“ organizuje različite programe, a osnovna ciljna grupa su učenici srednjih škola kojima se nudi mogućnost pohađanja seminara i kurseva tokom cele godine.

XS
SM
MD
LG