Dostupni linkovi

Bihaćki hotel otvara vrata za migrante


Problemi oko prihvata i smještaja migranata u Bihaću napokon se počinju rješavati. Odlučeno je, naime, da naredne sedmice porodice sa djecom budu privremeno smještene u hotel Sedra, a znat će se i tačna lokacija privremenog prihvatnog centra za sve druge izbjeglice i migrante koji trenutno borave na području Unsko-sanskog kantona (USK).

U narednih nekoliko dana porodice sa djecom bit će izmještene iz Đačkog doma u Bihaću i kampa u Velikoj Kladuši u hotel Sedra. Ugovor je potpisan i u narednih nekoliko dana objekat bi se trebao pripremiti za konačno useljenje oko stotinu porodica sa djecom.

„Mi bismo trebali napraviti te pripremne radnje, kad je u pitanju dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, kao i napraviti jedan skrining potencijalnih bolesnika, odnosno napraviti pregled te djece i roditelja, da bismo koliko-toliko prevenirali određene zarazne bolesti u kolektivnom smještaju“, kaže Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK.

Naredne sedmice trebala bi se znati i tačne lokacije na koje će biti izmješteni ostali migranti koji trenutno borave u Unsko-sanskom kantonu, a njih je preko četiri hiljade. Jedna od lokacija koju su proteklih dana obišli predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Evropske komisije, zajedno sa predstavnicima Vlade USK, a koja zadovoljava kriterije međunarodnih organizacija je Medeno Polje, no da li će ista postati mjesto privremenog prihvatnog centra, uskoro će se znati.

„Izolovano je od lokalnog stanovništva, ima kapacitet, ima vodu, ima struju, udaljena je od granice države Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom dvadeset i nešto kilometara, udaljeno je od grada Bihaća 46 kilometara, od općine Bosanski Petrovac šest kilometara, blizu je Dom zdravlja Petrovac, koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu“, kaže Husein Rošić, premijer USK.

Formiranje privremenog prihvatnog centra značilo bi kontroliran i siguran boravak izbjeglica i migranata i sa zdravstvenog aspekta.

„Vrlo je bitno da se ta lokacija, određena i kontrolirana, što prije odredi, jer bismo mi na taj način bili sigurniji i lakše bismo radili“, kaže Kapić.

U međuvremenu, svakodnevno zasjeda Kantonalni operativni štab. Uz pojačan rad policije USK zatražena je i asistencija federalnog MUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo.

„Imamo operativne podatke odakle nam dolaze migranti – velikim dijelom iz Bijeljine. Znači, tamo se prijavljuju, dobijaju određene iskaznice i prosljeđuju se prema Bihaću. Naravno, jedan značajan dio dolazi iz Sarajeva, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Jučer smo uputili dopise, tražili asistenciju federalne Prve policije i MUP-a Kantona Sarajevo. Još nemamo povratnih informacija kada je u pitanju organizirana kupovina karata i slanje ljudi na naš kanton, ali smo otvorili lokaciju odakle se isti usmjeravaju. Dakle, mi po svojim operativnim podacima, koji nisu za javnost, ćemo i dalje raditi na tome da pojačamo kontrole na ulazu u Kanton“, kaže Husein Rošić, premijer USK.

Rošić je danas (20. jula) pozvao na jedinstvo i zajedničko djelovanje svih općina i gradova USK, jer se hitno mora djelovati kako problem ne bi eskalirao.

„Pojedine ambasade već upućuju svoje građane da ne dolaze na Unsko-sanski kanton. To je za nas jako razočaravajuće i zabrinjavajuće“, istakao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG