Dostupni linkovi

Hrvatski novinari nagrađeni za istraživanje o nasilju nad migrantima 


Migranti na granici između BiH i Hrvatske nano napuštanja improvizovanog kampa "Vučjak", 8. december 2019.  
Migranti na granici između BiH i Hrvatske nano napuštanja improvizovanog kampa "Vučjak", 8. december 2019.  

Novinarka RTL-ove emisije "Potraga" Danka Derifaj i novinar tjednika srpske manjine "Novosti" Jerko Bakotin, zajedno s još 14 kolegica i kolega, su za istraživanje Lighthouse Reportsa "Unmasking Europe's Shadow Armies" ("Razotkrivanje tajnih vojski Europe") o nasilju nad migrantima na europskim granicama dobili su najprestižniju nizozemsku novinarsku nagradu De Tegel u kategoriji "Izvještavanje iz inozemstva", objavio je RTL Hrvatska.

De Tegel je najvažnija nizozemska nagrada za novinarstvo koju u različitim kategorijama dodjeljuje stručni žiri, te nagradu još nazivaju i "Oscarom nizozemskog novinarstva". Ustanovljena je 2006. godine na inicijativu Nizozemske udruge glavnih urednika, Nizozemske udruge novinara, javnog servisa Nederlandse Omroep Stichting i RTL-a (Nizozemska), a priznanje je dobilo ime po knjizi Hendrika Hoflanda "Tegels lichten". Hofland je bio novinar, esejist i komentator koji je 1999. izabran za nizozemskog "novinara stoljeća".

Derifaj je za RTL.hr kazala da je ponosna na posao koji su ona i kolege napravili te dokazali da policija tuče izbjeglice na granicama Europe.” "Nažalost, pravosudni epilog kakav bi trebao biti je izostao i još uvijek ga čekamo. Ali cijela Europa ne može reći da ne zna za nešto što će nam se u budućnosti sigurno obiti o glavu jer nasilje rađa nasilje i svatko tko misli da ga se to ne tiče, sjetit će se ove informacije kada se palica vlasti okrene i protiv njega kao građanina, a to je smjer u kojem Europa ide ukoliko ne promijenimo strategiju rješavanja izbjegličke krize", zaključila je Danka Derifaj.

Cilj istraživanja bio je utvrditi tko su "maskirani ljudi" u uniformama bez oznaka koji provode nasilne deportacije, tzv. pushbackove uz primjenu sile. O tome su svjedočile brojne izbjeglice o kojima su do sada izvještavali ne samo brojni domaći i strani mediji, već i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Novinari su na hrvatsko-bosanskoj i srpsko-rumunjskoj granici uporno snimali pushbackove, odnosno ilegalna protjerivanja migranata. Kako bi snimili ono o čemu su izbjeglice pričale, grupa novinara je na stabla postavila kamere, a postupanje policije nadgledali su dronovima.

Snimljeno je 14 skupnih pushbackova s protjerivanjem ukupno 189 migranata, od čega 148 iz Hrvatske. Nakon objave snimki s granice između Hrvatske i BiH, na kojoj se vide uniformirane osobe bez oznaka, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nekoliko dana kasnije priznao je da se radi o policajcima.

U istraživanje je bio uključen čitav niz europskih medija - neprofitna istraživačka organizacija Lighthouse Reports, istraživački magazin Švicarske Radiotelevizije (SRF) Rundschau, magazin Monitor njemačkog javnog servisa ARD, ARD-ovo dopisništvo u Beču, francuski list Libération, njemački Der Spiegel, nizozemska televizija Pointer, RTL Hrvatska i tjednik Novosti. Istraživanju su također doprinijeli istraživački kolektiv Disinfaux i slobodni novinari Bashar Deeb, Jack Sapoch, Andrei Popoviciu i Lamia Šabić, navodi RTL Hrvatska.

XS
SM
MD
LG