Dostupni linkovi

Migranti iz gradske jezgre Bihaća izmješteni u kamp Lipa


Iseljavanje migranata iz centra Bihaća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Iseljavanje migranata iz centra Bihaća

Iz napuštenog objekta, nedovršene zgrade Doma penzionera u središtu Bihaća izmještena su 242 migranta, saopštila je Služba za poslove sa strancima BiH.

Inspektori Službe za poslove sa strancima u pomenutom objektu zatekli su 242 migranta, u najvećem broju državljana Pakistana i Afganistana.

Migranti su prevezeni u privremeni prihvatni centar Lipa, gdje je u toku medicinski pregled, identifikacija i registracija istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Lipa, saopštili su iz Službe za poslove sa strancima.

Kako je za RSE potvrdio Ale Šiljdedić glasnogovornik MUP-a , akcija je provedena uz asistenciju policijskih službenika MUP-a USK-a i prošla je bez incidenata.

Osim policije, prisustvovali su i asistenti IOM-a na ispomoći Službi za poslove sa strancima i medicinskog tima humanitarne organizacije SOS.

Nakon izmještanja migranata iz napuštenog objekta, gradske službe Grada Bihaća će objekat očistiti i staviti pod nadzor s ciljem izolovanja ovog prostora.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je za RSE da je odluka o izmještanju migranata donesena na sjednici Civilne zaštite gdje je donesen zaključak da je lokacija Doma penzionera, kao i neke druge u ovom gradu gdje se kriju migranti, moguć izvor zaraze.

On je podsjetio da postoji još nekoliko lokacija u gradu u kojima borave migranti, poput zgrade bivše tvornice "Krajinametal", te napuštenih kuća u gradu koje koriste migranti.

Sa ovih 242 migranta koji su u utorak 18. maja smješteni u kamp Lipa, ukupan broj u tom kampu je 1000.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH, od ukupno 1.927 migranata identificiranih u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH.

Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u USK-u – 1.295, i Sarajevu - 362, dok je manji broj bio u TK-u i HNK-u.

Podsjećamo, u Unsko-sanskom kantonu rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa i u njima je smješteno oko 2.200 osoba.

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj i u njima je smješteno oko 2.300 migranata i izbjeglica.

U Republici Srpskoj ne postoji nijedan kamp za prihvat migranata.

XS
SM
MD
LG