Dostupni linkovi

Šef osoblja IOM-a: Napredak vidljiv, potrebna trajna rješenja na upravljanju migracijama u BiH  


Eugenio Ambrosi (IOM), šef osoblja IOM (L) i Laura Lungarotti, šefica misije IOM u BiH (D), na konferenciji za medije u Sarajevu, 23. april
Eugenio Ambrosi (IOM), šef osoblja IOM (L) i Laura Lungarotti, šefica misije IOM u BiH (D), na konferenciji za medije u Sarajevu, 23. april

Šef osoblja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Ženeve Eugenio Ambrosi izjavio je u petak, 23. aprila da je zadovoljan napretkom koji je Bosna i Hercegovina napravila po pitanju upravljanja migracijama.

Nakon dvodnevne posjete BiH, koja je započela u Unsko-sanskom kantonu, jednom od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, koji i podnosi najveći teret migrantske krize, Ambrosi je rekao da je IOM spreman na veću podršku državnim i lokalnim vlastima na upravljanju migracijama.

“Veoma sam zadovoljan nivoom kordinacije kojem sam posvjedočio, kao napretkom u opremanja privremenog skloništa Lipa i radovima koji se izvode na obnovi trajnog skloništa,” kazao je Ambrosi i dodao je dobio uvjerenje da će radovi na izgradnji ovog kampa na sjeverozapadu BiH biti završeni za nekoliko sedmica.

U privremenom centru su trenutno smješteni migranti, tražioci azila i izbjeglice. U toku je gradnja službenog privremenog prihvatnog centra gdje je predviđen smještaj oko 1.500 ljudi, uključujući porodice sa djecom, djecu bez pratnje, te muškaraci.

Tokom posjete Ambrosi je sa vlastima BiH razgovarao o humanitarnoj pomoći kako bi se olakšalo upravljanje migracijama u BiH.

Također je rekao i da se raspravljalo o “sveobuhvatnijoj i holističkoj pomoći” kojom se pokušavaju iznaći trajna rješenja za smještaj migranata.

“Dugotrajna rješenja tiču se mogućnosti voljnog vraćanja migranata u njihove zemlje porijekla za one slučajeve kada nema mogućnosti nastavka putovanja, kao i mogućnost spajanja sa porodicama za ljude koji imaju bliske članove porodice čiji je status u zemljama Evrope ili drugdje legano riješen," izjavio je Ambrosi.

Kazao je da je IOM spreman pružiti podršku vlastima u procedu readmisije migranata u njihove zemlje porijekla.

“Ovo je situacija kojom se može upravljati ako svi učesnici daju svoj doprinos i ako se pronađu kapaciteti koji se mogu staviti na raspolaganje u čitavoj zemlji, a ne samo pojedinim dijelovima,” kazao je Ambrosio.

Prethodni dan Ambrosi se sastao sa predsedavajućim Vijeća ministara BiH, Zoranom Tegeltijom i upoznao ga sa aktivnostima koje IOM provodi u kako bi se pomoglo u rješavanja problema smještaja migranata.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao kako BiH neopravdano sama nosi preveliki teret migrantske krize u odnosu na veličinu i broj stanovnika, te ukazao potrebu veće koordinacije i zajedničke saradnje svih relevantnih institucija i bezbjednosnih agencija u rješavanju pitanja ilegalnih migracija.

Tokom obilaska privremeni prihvatnog centara Borići u Bihaću i privremenog kampa Lipa 21. aprila, Ambrosi je naglasio kako ‘cijela Bosna i Hercegovina mora učestvovati u ovom procesu pomoći migrantima’.

Republika Srpska, jedan od dva entiteta u BiH, ne dozvoljava kampove na svojoj teritoriji.

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante.

U Kantonu Sarajevo (KS) to su Ušivak i Blažuj i u njima je smješteno oko 2.300 migranata i izbjeglica. U Unsko-sanskom kantonu (USK) rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa i u njima je smješteno oko 2.200 osoba.

Od ukupno 1.927 migranata koja su identifikovana u BiH u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1.754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH, podaci su IOM-a u BiH.

Prikupljanje podataka o migrantima u BiH IOM je proveo sa Službom za poslove za strancima BiH.

Svrha je bila da se napravi procjena broja migranata bez ikakvog smještaja.

U ovom periodu zabilježena su i dva tražioca azila u BiH.

Od ukupnog broja, 42 posto ljudi u pokretu u BiH je iz Afganistana i 29 posto iz Pakistana, ostali su porijeklom iz Maroka, Alžira, Irana, Papua Nove Gvineje, Sirije, Somalije, Sudana i Palestinske teritorije.

Prikupljanje podataka provedeno je u četiri kantona, na 76 lokacija.

Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u USK-u – 1.295, i Sarajevu - 362, dok je manji broj bio u TK-u i HNK-u.

Djeca na migrantskom putu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

XS
SM
MD
LG