Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Afganistanca zbog krijumčarenja migranata


Migranti u blizini Velike Kladuše, na sjeverozapadu BiH.
Migranti u blizini Velike Kladuše, na sjeverozapadu BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podignulo je optužnicu protiv Anila Ahmada zbog krijumčarenja migranata s područja Srbije u BiH.

Optuženi Ahmad (1999.) državljanin Afganistana, tereti se da je radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje deset migranata, među kojima i jedne malo osobe, preko granice na rijeci Drini.

Anil Ahmad, rođen u mjestu Logar u Afganistanu, nalazi se u pritvoru, saopćili su iz Tužiteljstva BiH.

"Optuženi se tereti, da je 25. septembra 2020., s njemu poznatim osobama, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje deset migranata, s područja Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, među kojima i jednog djeteta, protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala", naveli su iz Tužiteljstva.

U optužnici se navodi da je optuženi, u blizini mjesta Ročević, općina Zvornik, po dogovoru s njemu poznatim osobama, preuzeo migrante na srbijanskoj strani granice, te ih plovilom - čamcem, prevezao na područje BiH, gdje su ih otkrili policijski djelatnici Granične policije BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registriralo je 10.000 migranata koji borave u zemlji, a svakodnevno pristižu novi.

XS
SM
MD
LG