Dostupni linkovi

BiH: Optužnica protiv vlasnika taksi udruženja zbog krijumčarenja ljudi


Migranti i izbjeglice na sjeveru BiH, u blizini granice sa Hrvatskom
Migranti i izbjeglice na sjeveru BiH, u blizini granice sa Hrvatskom

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Harisa Helača, koji se tereti da je kao vlasnik taksi udruženja, organizovao vozila i vozače za krijumčarenje migranata i izbjeglica iz BiH u Hrvatsku.

„Optuženi se tereti da je kao vlasnik taksi-udruženja, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, angažirao svoje uposlenike, na nezakonitom krijumčarenju većeg broja osoba koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za ulazak, boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Također se u optužnici objašnjava da je Helač, zajedno sa dvojicom vozača, iz Sarajeva prevezao 12 migranata i izbjeglica, državljana Iraka i jednog državljanina Somalije, u pravcu Tomislavgrada i međunarodne granice sa Hrvatskom i EU.

Migrante su ostavili na dogovorenoj lokaciji u blizini graničnog pojasa kako bi im omogućili da pješice pređu na područje Hrvatske, informišu iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je za više osoba pokušao omogućiti ilegalni prelazak državne granice između BiH i Hrvatske te počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba.

XS
SM
MD
LG