Dostupni linkovi

Umrla Miep Gies koja je sačuvala dnevnik Anne Frank




Miep Gies /Miep Gies/, posljednja iz grupe osoba koje su čuvale i štitile jevrejsku porodicu Anne Frank i koja je sačuvala njezin poznati dnevnik, umrla je u Amsterdamu u dobi od 100 godina.

Gies je bila dio veće grupe zaposlenih kod Anninog oca Otta Franka, koja je nakon početka Drugog svjetskog rata i progona Jevreja sakrila porodicu Frank u Amsterdamu te im je redovno, pune dvije godine od 1942. do 1944. dostavljala hranu i ostale potrepštine. Gies je, kako je nakon rata ispričala, u dobro organizovanoj grupi za pomoć porodici Frank, bila zadužena za nabavu povrća i mesa.

Nakon što je porodica otkrivena i deportovana u njemački logor Bergen-Belsen, u kojem je Anna i umrla od tifusa, Miep Gies je uspjela od njemačkih vlasti sakriti i sačuvati dnevnik, koji je Anna pisala od 1942. do 1944. godine, u skrovištu koje se nalazilo na tavanu skladišta iznad jednog od amsterdamskih kanala.

Ana Frank umrla je od tifusa u logoru u martu 1945. godine, prije svog šesnaestog rođendana, a samo dvije sedmice prije nego što su britanski i kanadski vojnici oslobodili logor.

Nakon rata Gies je predala Anin dnevnik i ostale papire njenom ocu Ottu, koji je jedini preživeli od osmoro ljudi koji su se skrivali u tom skrovištu.

ODBIJALA POHVALE


Otto Frank je 1947. godine objavio dnevnik koji je postao svjetski bestseler. Preveden na više od 70 jezika i prodat u više miliona primjeraka, dnevnik je postao prva knjiga o holokaustu.

Meip Gies, rođena 15. februara 1909. godine u Beču, a sa 11 godina se doselila u Holandiju. Tokom života ostala je skromna, odbila pohvale i stalno napominjala da su i mnogi drugi u Holandiji učinili puno i riskirali živote štiteći svoje jevrejske sugrađane.

Gies i njen suprug Jan dobili su brojne međunarodne nagrade i priznanja, među kojima i nagrada "Raul Vlenberg" /Raoul Wallenberg/, nevladine organizacije koja čuva spomen na švedskog diplomatu koji je od nacističkog progona spasio desetine hiljada mađarskih Jevreja.

Među priznanjima je i ono koje im je dodijelio Izrael. Miep Gies je 1997. godine primila medalju od memorijalne ustanove za čuvanje podataka o žrtvama holokausta "Jad Vašem" /"Yad Vashem"/. Priznanje "Pravednik među nacijama" najveća je počast koju izraelski narod ukazuje pojedincima nejevrejskog porijekla, koji su žrtvovali život da bi zaštitili Jevreje.
XS
SM
MD
LG