Dostupni linkovi

Grčka želi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine


Premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, 16. februar 2022.

Grčka ostaje dosledna stavu da ne prizna nezavisnost Kosova, ali želi da vidi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, izjavio je 16. februara premijer Grčke Kirjakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Što se tiče Kosova i dijaloga želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Ali mi želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika Evropske unije (EU) Miroslava Lajčaka", izjavio je Micotakis 16. februara na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem.

Micotakis je rekao da Grčka želi da se ostvari "jedan pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane, i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na balkanskom poluostrvu".

Grčki premijer je takođe naveo da poslednjih meseci nije viđen nikakav napredak i dodao da zna da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao i da želi da nastavi dijalog kako bi se "pronašlo pravedno rešenje za ovaj problem".

Prema njegovim rečima, on je u Beograd došao kako Srbiji pružio podršku na evropskom putu.

Micotakis je istakao je da Atina želi da vidi sve prestonice Zapadnog Balkana u EU, ali pre svega Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na konferenciji za medije zahvalio na stavu Grčke po pitanju Kosova. Naveo je da je sa grčkim premijerom razgovarao i o evropskom putu Srbije, ali i o svim regionalnim pitanjima.

"Želim da iskažem posebnu zahvalnost na podršci našoj zemlji na evropskom putu. Zamolio sam premijera Micotakisa da Grčka nastavi da pruža podršku teritorijalnom integritetu Republike Srbije, kao što će Srbija nastaviti da pruža podršku teritorijalnom integritetu Grčke i na kopnu i na moru", rekao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom niovu pod pokroviteljstvom EU u zastoju je od jula 2021. Prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti sastali su se dva puta u Briselu, ali bez konkretnog napretka.

Početkom februara specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak (Miroslav Lajčák) i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) boravili su na Kosovu i Srbiji kako bi podstakli dve strane da ponovo sednu za pregovarački sto i dođu do pravno obavezujućeg sporazuma.

XS
SM
MD
LG