Dostupni linkovi

Biden uoči godišnjice nezavisnosti Kosova: Podržavamo dijalog sa Srbijom 


Američki predsjednik Joe Biden

Predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden poručio da njegova zemlja podržava postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova sa Srbijom koji će rezultirati međusobnim priznanjem, te izrazio zadovoljstvo što Kosovo jača pozitivne odnose sa zemljama u regionu.

Biden je ovo naveo u pismu upućenom kosovskoj predsednici povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Kosova 17. februara.

"Kosovo je napravilo neverovatan napredak u poslednjih 14 godina nezavisnosti, koje je iz novorođene demokratije izraslo u naciju, spremnu da podeli svoje iskustvo sa svetom, kao što ste i predstavili na Samitu demokratije u decembru (prošle godine)“, navodi se pored ostalog u pismu.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije i do sada ga, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Kosova, priznaje 117 država.

Biden, pored ostalog, u pismu navodi i da će SAD podržavati Kosovo u borbi protiv korupcije, zaštiti verskih manjinskih zajednica, kao i na obezbeđivanju održivog enrgetskog rešenje.

Pismo slične sadržine je u januaru kosovskom premijeru poslao i državni sekretar SAD Anthony Blinken, pozivajući zvaničnu Prištinu da vrati zamah dijalogu sa Srbijom.

Naveo je i da SAD očekuju saradnju sa Kosovom u oblasti vladavine prava, zaštite prava manjina, te postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje. Podvukao je i da treba izbegavati akcije i oštru retoriku, koje mogu da dovedu do povećanja tenzija.

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa se vodi od 2011. godine u Briselu, ali je u nekoliko navrata prekidan zbog različitih stavova dve strane.

Sjedinjene države i Evropska unija su u nekoliko navrata pozivale dve strane da se vrate za pregovarački sto.

Poslednji sastanak na visokom političkom nivou, koji trenuto vode premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, održan je u julu prošle godine.

Kosovo i Srbija su do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih mnogi nisu realizovani na terenu.

XS
SM
MD
LG