Dostupni linkovi

Uhićenje u Michiganu: Prešutio ratni zločin u Prijedoru


Jedna od masovnih grobnica sa tijelima civila u blizini Prijedora. ilustrativna fotografija

Agenti američke Agencije za državnu sigurnost uhitili su u ponedjeljak navečer u gradu Kalamazoo u državi Michigan pedesetšetogodišnjeg Aleksandra Kneginića, naturaliziranog državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD), porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kneginić je, prema priopćenju ove policijske agencije, iznio lažne podatke kad je aplicirao za američko državljanstvo.

Istražitelji su naveli da je lagao američkim imigracijskim vlastima dok je rješavao svoj izbjeglički status ili „status stalnog stanovnika”.

Vlastima je rekao da je Srbin, a da mu je žena Hrvatica, kako bi emigrirali iz Bosne i Hercegovine zbog mješovitog braka.

I on i njegova žena Jasna su Srbi, tvrde američke vlasti. Također, Kneginić nije naveo da je devedesetih bio u Vojsci Republike Srpske (VRS) i da mu je suđeno za ubojstvo muslimanskog para 1994. godine.

On je zajedno sa još tri osobe optužen da je 11. travnja 1994. godine provalio u kuću Rejhana i Razije Sikrić. Taj bračni par je ubijen.

Kneginić je oslobođen za ubojstvo, ali je, prema pisanju američkih medija odlučeno da se proces obnovi.

Sikirići su živjeli u prijedorskom naselju Urije, a zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru u srpnju 2013, navodi portal faktor.ba.

Građani u Prijedoru obilježavaju Dan bijelih traka, kada je stanovnicima nesrpske nacionalnosti početkom devedesetih naređeno da nose bijele trake
Građani u Prijedoru obilježavaju Dan bijelih traka, kada je stanovnicima nesrpske nacionalnosti početkom devedesetih naređeno da nose bijele trake


Portal također prenosi, kako je Okružni sud u Banjaluci, za ovo ubojstvo osudio Dušana Gagića (61) i Mladena Popovića (45) iz Prijedora 2009. na po deset godina zatvora po optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sa njima je bio optužen i Đoko Došen iz Prijedora koji je u međuvremenu preminuo.

Rejhana su, kako je navedeno u optužnici, ubili nanoseći mu više prostrelnih rana iz vatrenog oružja i ubodnih rana hladnim oružjem po vratu, grudnom košu i butini desne noge. Razija je ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Ponovljeno suđenje Kneginiću nije održano jer je on sa suprugom prije toga emigrirao u SAD i zatražio državljanstvo pri čemu je naveo da je riječ o “miješanom” bračnom paru. Američke vlasti su, kako je saopćeno, prvo dokazale da su i on i njegova supruga Jasna etnički Srbi.

„Tokom migracijskog procesa i procesa naturalizacije i pod kaznom za krivokletstvo, naveo je da su sve informacije koje je dostavio i izjave migracijskom uredu točne i istinite“, stoji u optužnici koju je podigao Hagen Frank, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika.

On je rekao da Kneginjić nije dostavio nikakve informacije o uhićenju za ubojstvo te da je bio u vojsci tokom rata.

Ukoliko Kneginić bude osuđen, slijedi mi kazna od deset godina zatvora, a državljanstvo SAD-a je automatski je oduzeto, navodi se u priopćenju Američke agencije za sigurnost.

„Kao agencija dajemo prednost ovim slučajevima, kada prošlost pojednica može uključivati kršnje ljudskih prava“, kazao je Steve Francis, specijalni agent zadužen za domovinsku sigurnost istraživanja u Detroitu.

Prema pisanju bosankohercegovačkih medija u srpnju 2009. godine kada je okončan ovaj sudski proces u Okružnom sudu u Banjaluci, navedeno je kako je Kneginić izostavljen iz suđenja zbog bejkstva u Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG