Dostupni linkovi

Godišnjica Keraterma: Nada u zakon o žrtvama torture


Obilježavanje godišnjice 2014. godine
Obilježavanje godišnjice 2014. godine

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez logoraša Banja Luka obilježili su godišnjicu zločina nad logorašima logora Keraterm u Prijedoru. Samo u noći sa 23 na 24. juli u ovom logoru strijeljano je 200 logoraša.

Uz Omarsku i Trnopolje, Keraterm je bio jedan od najozloglašenijih logora u prijedorskoj regiji tokom proteklog rata.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je da je kroz logor Keraterm od maja do augusta 1992. godine prošlo oko 3.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvatakoji su svakodnevno bili izloženi strašnim torturama. Tokom postojanja logora u njemu je ubijen371 logoraš .

„Logor u kojem je samo tokom jedne noći s 23. na 24. (jul) strijeljano 200 logoraša. Ovo je jedan od 657 logora u BiH i mi smo danas u Keratermu htjeli odati počast svim ubijenim logorašima Keraterma i svim ubijenim logorašima u BIH bez obzira na vjersku, nacionalnu, polnu ili etničku pripadnost“, kazao je Mešković.

Predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović je rekao:

„Danas u logoru Keraterm ništa ne podsjeća na najmračniji dio istorije Prijedora i BiH. Bivše prostorije logora nisu dostupne logorašima, samo je dostupno dvorište bivšeg logora. U sklopu današnje komemoracije postavljena je izložba fotografija kako logora Keraterm, tako i drugih logora u BiH“.

Na komemoraciji u Keratermu govornici su naglasili potrebu donošenja zakona o pravima žrtava torture po kom bi i bivši logoraši dobili neka statusno socijalna prava.

U udruženju logoraša BiH nadaju se da bi taj zakon bar prema obećanjima koje su dale vlasti moga biti usvojen do kraja ove godine.

„Realno osjećamo jedno veliko olakšanje i ohrabrenje. Ono što mi u Savezu logoraša BiH uvijek ističemo jeste da želimo zakon jedinstven u BiH, koji će biti primjenjiv na cijelom području BiH i zakon koji će tretirati logoraša kao žrtvu, bez obzira iz kojeg naroda dolazi i u kojem je logoru bio“, rekao je Jasmin Mešković.

Usvajanje ovog zakona izuzetno je važno i zbog memorijalizacije i obilježavanja mjesta zločina svih žrtava bez obzira na nacionalnu pripadnost kako se oni ne bi ponovili, kazao je Mešković

„Pogledajte danas smo u Keratermu bili. U toku jedne noći 200 je ljudi ubijeno. A u Keratermu, ispod bora nalazi se ploča 45x45 centimetara. Ispod tog drveta piše: 'Ovdje su zatvarani, mučeni, ubijani'. Sa tom pločom mi dokazujemo kakav je odnos vlasti, kakav je naš odnos prema torturi, prema patnji, prema žrtvama“, istakao je Mešković.

Za zločine u logoru Keraterm osuđeno je sedam lica, Duško Knežević na 31 godinu zatvora, Željko Mejakić na 21 godinu, Duško Sikirica na 15 godina, Dušan Fuštar na devet godina, Predrag Banović na osam godina, Damir Došen na pet i Dragan Kolundžija na tri godine zatvora ili ukupno 92 godine zatvora.

XS
SM
MD
LG