Dostupni linkovi

Roth poručio Dodiku da njegova retorika zvuči kao Putinova


Michael Roth , predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Parlamenta
Michael Roth , predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Parlamenta

Predsjedavajući Odbora Parlamenta Njemačke (Bundestag) za vanjsku politiku Michael Roth osudio je u izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika, koji je u četvrtak, 7. aprila u obraćanju javnosti njemačke vojnike uporedio s nacistima.

Osim toga, Dodik je Adisa Ahmetovića, izaslanika Bundestaga u ime vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) i Rothovog stranačkog kolegu uporedio s članovima mladeži Nacionalsocijalističke stranke Adolfa Hitlera.


"Srami se Milorade Dodiku! Njegova retorika zvuči kao Putinova (op. a. Vladimir Putin, predsjednik Rusije). Odvratno. Bosni i Hercegovini potrebni su demokratija, pomirenje, saradnja umjesto mržnje, nacionalizma i separatizma. Ponosan sam na svog kolegu Adisa Ahmetovića i njemačke vojnike koji služe miru i stabilnosti u regionu", napisao je Roth je na svom Tvitter nalogu.


Dodik je takođe poručio da neće podržati raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH, kao ni produženje misije EUFOR-a. Izrazio je i nezadovoljstvo zbog odnosa Njemačke prema političkim procesima u BiH.

U BiH stiglo 500 vojnika EUFOR-a

Širom BiH raspoređeno je dodatnih 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu "jer bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

To je bila procjena austrijskog generala Antona Wesselya, koji smatra da je potrebno preduzeti dodatne mjere sigurnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG