Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MESS: Zlatni lovorov vijenac za "Isabellinu sobu"


Foto: Midhat Poturović
Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu na 49. pozorišnom festivalu MESS u Sarajevu dobila je belgijska predstava „Isabellina soba“.

Za najboljeg režisera proglašen je hrvatski režiser Paolo Magelli sa predstavom „Večeras improviziramo“.

MESS je oduvijek bio simbol intelektualne slobode, smatra Magelli: "Živimo u svijetu u kojem stalno govorimo o kulturnoj integraciji i toleranciji, a ovaj svijet je sve netolerantniji. MESS je za mene uvijek bio simbol neke intelektualne slobode“.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobili su glumica Viviane de Muynck i bh. glumac Ermin Bravo.

"Ovo mi je druga nagrada na MESS-u. Ovaj festival je za mene svečanost i čekam ga tokom cijele godine. Stvarno mi je velika čast dobiti nagradu na Festivalu,“ rekao je Bravo.

Mladi glumac Francesco Borchi dobitnik je nagrade „Rejhan Demirdžić“ za najboljeg mladog glumca/glumicu.

„Prvi put radim sa italijanskom dramom. To je treća predstava u kojoj učestvujem sa ovom trupom, zbog čega sam veoma sretan. Prvi put sam u Sarajevu - i nisam mogao više dobiti u životu,“ rekao je Borchi.

Tematika koja je prožimala predstave Festivala jeste pitanje socijalne angažovanosti, kaže Elie Malka, član žirija.

"Lajtmotivi 49. MESS-a bili su sloboda, mir, tolerancija i gostoprimstvo. Drugim riječima, MESS je podigao svoj glas protiv mržnje, ksenofobije, fašizma i rata. Mi razumijemo i podržavamo potrebu umjetnika da budu angažovani, te da se bave ovim temama."

Publika je imala priliku pogledati 26 predstava svjetskih teatarskih kuća, u sklopu četiri programa, a zainteresovani su mogli prisustvovati i različitim okruglim stolovima, te radionicama. Za iduću godinu organizatori najavljuju svečaniji festival, budući da će slaviti svoj 50. rođendan.

Dogodine će MESS slaviti svoj 50. rođendan biće tematski drugačije organizovan, kaže Giorgio Ursini, ko-selektor Festivala.

"Sljedeći 50. MESS neće biti kompeticijski, već pravi jubilarni festival, sa najboljim produkcijama. Potrudit ćemo se da to bude festival koji će ponuditi malu retrospekciju onoga što je bilo, ali ćemo dovesti i nove predstave, premijerno za našu publiku. Zasigurno ćemo dogodine ugostiti kreatore najvećih predstava današnjice,“ rekao je Ursini.

Jubilarni, 50. MESS će pored Sarajeva, Zenice, Goražda i Srebrenice, obuhvatiti i Banju Luku, Mostar i Tuzlu, te tako postati, pravom riječju, bosanskohercegovački festival.
XS
SM
MD
LG