Dostupni linkovi

Jandroković odgovara Mesiću: Ne branimo Thompsonove političke stavove


Gordan Jandroković
U Hrvatskoj se ne smiruje polemika oko prosvjeda koji su iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uputili Švicarskoj zbog zabrane ulaska u tu zemlju pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić oštro se usprotivio slanju diplomatske note, nakon čega mu je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković odgovorio kako upućena nota ne znači odbranu Thompsonovih političkih stavova, nego zaštitu prava hrvatskog državljanina u inozemstvu.

Predsjednik Mesić tijekom vikenda je poslao pismo Jandrokoviću u kojem je, prema pisanju medija, oštro reagirao na hrvatsku notu uručenu švicarskom veleposlaniku, upućenu kao reakciju na odluku švicarske policije da se Perkoviću na tri godine zabrani ulazak u zemlju.

Šef hrvatske diplomacije odgovorio je predsjedniku MVPEI nije prosvjedovao niti branio Perkovićeve političke stavove i svjetonazor, nego je reagirao na obrazloženje odluke o trogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku, a time i u zemlje Schengenskoga režima.

MVPEI je u noti kao neosnovane ocijenio razloge kojima su švicarska nadležna tijela obrazložila svoju odluku - postojanje ugroze terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnja koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka.

Jandroković ističe da je dužan reagirati i ukazati na neosnovanost tih razloga zbog kojih Perković, piše Jandroković, nikada nije bio kazneno gonjen ni osuđivan u Hrvatskoj ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Za ministra je posebno neprihvatljivo obrazloženje švicarskih vlasti da je Thompson postao poznat "za vrijeme i poslije građanskoga rata".

Stjepan Mesić
"Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se MVPEI slaže s takvim stavom", stoji u pismu ministra Jandrokovića predsjedniku Mesiću.

Iz Ureda predsjednika Republike u nedjelju je potvrđeno da je Stjepan Mesić poslao pismo ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u povodu diplomatske note koju je Ministarstvo vanjskih poslova (MVPEI) uložilo Švicarskoj nakon zabrane ulaska pjevača Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju, no njegov sadržaj nije službeno potvrđen.

Prema pisanju medija, Mesić bio zgrožen tim činom te u svom pismu upozorio "da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što prosvjedovati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste", te dodaje da notom "Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom".


Od kukastih križeva do ustaških obilježja


Švicarsku ne zanima previše hrvatska unutarnja problematika, ali jednostavno ne žele ekscese i probleme, ocjenjuje za RSE predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, doktor Ivo Banac:

„Ne vidim zašto bi u svom dvorištu otvarali vrata nečemu što povlači probleme. Jesu li Thompsonova ljudska prava povrijeđena, to je drugo pitanje. Postoji jedini način da se to provjeri, a to je sudski putem, što mu preporučam da pokuša.“

Od samog početka, podsjećaju naši sugovornici, Thompsonovi su koncerti nabijeni emocijama, puno većim od nacionalnih. U gledalištu je bilo kukastih križeva i ustaških obilježja. Ljetos je u Zadru osobno ponovo uskliknuo ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. No, u Hrvatskoj mu je zasad jedino bio zabranjen nastup u Pulskoj Areni i oko toga su se vodile žestoke polemike, a doktor Banac se i danas po tom pitanju zalaže za mnogo veću tolerantnost:

„Ne može se dozvoljavati da se na njegovom koncertu događaju stvari koje su takve. Ali, vrlo sam strogo protiv pokušaja zabrana unaprijed.“

I Gordan Bosanac iz nevladine udruge Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, napominje da je riječ o zakonskim odredbama, ali i vrijednosnoj raspravi:

„Ta odluka je donesena sa vrijednosne pozicije koju Europska unija ima. Mogu da kažu da je to apsolutno neprihvatljivo zato što imaju takvu vrijednosnu poziciju, da su čak spremni kršiti neka od njegovih prava na slobodu izražavanja jer su im njihove vrijednosti važnije od prava slobode izražavanja pojedinca. Mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti do koje mjere su neke neonacističke grupe itekako glasne unutar Europske unije, pa i dalje funkcioniraju. Ne bih se začudio da možda i dalje postoji taj odnos Europa - Balkan, gdje je lakše donositi odluke i potezati crte prema Balkanu, nego možda među svojim ultra-nacionalističkim i neonacističkim skupinama.“

No, već je prije šest godina, prvi put zabranjen Thompsonov koncert u Amsterdamu. Prošle je godine otkazan u Hamburgu i Austriji. Velikih prijepora bilo je i oko njegovog gostovanja u Sarajevu, a ovo je prvi put da mu se trajnije zabranjuje i ulazak u neku zemlju i cijelu Europsku uniju. Thompsonov menadžer najavljuje žalbu, pa i do suda u Strasbourgu.

Sveučilišni profesor, doktor Žarko Puhovski, kaže da si Švicarci, iz svoje neutralnošću izborene privilegije, mogu dopustiti da na sve totalitarne projekte, pokrete i ideologije gledaju na sličan način, te kako to zabranjuju neonacistima i fašistima, interpretiraju i Thompsona i zabranjuju ga kao neoustaški i neofašistički simbol:

„Sasvim sigurno to ima elemenata nepravde jer se oni nisu posebice bavili unutrašnjim kontekstom ili time što neki ljudi u Hrvatskoj ovako ili onako doživljavaju Thompsona. Po mom sudu je veoma važno da se vidi u Hrvatskoj kako iz vana neke stvari izgledaju, na koje smo se mi, malo po malo, navikli - kako izgleda to kada se neko proglašava pjesnikom ljubavi, a ima umjetničko ime izvedeno iz imena strojnice (oružja), koji se pojavljuje sa mačem od 1,5 metara na početku koncerta, ko u nekoliko svojih stihova sasvim jasno pokazuje netrpeljivost spram druge etničke skupine i ko na konci pozdravlja službenim pozdravom jednog odvratnog koljačkog pokreta.“
XS
SM
MD
LG