Dostupni linkovi

20. rođendan - Mesić: RSE je svjetionik medijske scene


Mesić: Slobodna Evropa uspostavlja mostove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Mesić: Slobodna Evropa uspostavlja mostove

Tog 31. januara 1994. godine prvi put se oglasila Radio Slobodna Evropa za Balkan. Uz dvadeseti rođendan prva čestitka stigla nam je od Stipe Mesića, bivšeg predsjednika Hrvatske.

Dvadeset godina u radu bilo koje institucije ili medija, povod je da se razmisli o "slavljeniku", o tome zašto je osnovan, kako je radio i što je postigao. Slavljenik o kojem govorim je Program na južnoslavenskim jezicima Radija slobodna Evropa što je počeo s emitiranjem prije puna dva desetljeća. Pokrenuti takav program u ono vrijeme bilo je svakako hrabro, baš kao što je bilo hrabro i surađivati s njime, pri čemu ne mislim na povremene goste među kojima sam dosta često bio i ja, nego na novinare koji su za taj program radili.

Već i samo ime pod kojim je program krenuo, naime Program na južnoslavenskim jezicima, bilo je svojevrsni izazov tadašnjim gospodarima rata i mira na jugoistoku Evrope. Ime je na određeni način sugeriralo zajedništvo, a od toga se tada - na izmaku ratova u kojima se raspala Jugoslavije - bježalo kao što vrag bježi od tamjana. Drugi je izazov bio sastav redakcije. Bili su tu novinari, redom odbačeni od novih režima, neki i javno proglašeni neprijateljima države, ili članovima medijske pete kolone, novinari upravo iz država čiji su narodi praktično do jučer ratovali. I sada se pojavi program u kojemu zajedno skladno rade novinari iz novih država nastalih na ruševinama Jugoslavije, svatko govori svojim jezikom, svi se razumiju i - što je najvažnije - nitko nije u službi bilo čije ratne, odnosno nacionalističke propagande, nego samo i jedino istine.

Regijom opet jašu apokaliptični jahači mržnje, netolerancije, povijesnoga revizionizma i jedva skrivenog neofašizma, te smatram da uloga RSE na ovim prostorima danas nije ništa manja, ni manje važna no što je bila prije dvadeset godina
Upravo zato što je izvještavao objektivno, cjelovito, mirno, što nije prešućivao, niti falsificirao, Program na južnoslavenskim jezicima koji je u međuvremenu doživio i određene transformacije, bio je i ostao svjetionik koji obasjava tamnu močvaru ovdašnjih medijskih scena iz koje tek tu i tamo strši neki pokušaj reafirmiranja ozbiljnog novinarstva.

Slobodna Evropa uspostavljala je u doslovnom i u prenesenom smislu riječi mostove. Uspostavljala je u eteru kontakte između ljudi koji tada, prije dvadeset godina, nisu mogli međusobno ni telefonirati, a uspostavlja i danas mostove uzajamnog razumijevanja. To je nedvojbeni doprinos građenju mira, stabilnosti i uzajamnog povjerenja na jugoistoku Evrope.

Gotovo od samoga početka, od pokretanja Programa na južnoslavenskim jezicima, odazivao sam se pozivima da u njemu sudjelujem; u prvim godinama kao oporbeni političar, a potom i kao predsjednik Republike Hrvatske. Tu sam suradnju nastavio i kao bivši Predsjednik. Imajući u vidu značenje i važnost Programa na južnoslavenskim jezicima, posjetio sam redakciju Radija slobodna Evropa u Pragu i prigodom mojega službenog posjeta Češkoj Republici u prvome predsjedničkom mandatu.

S obzirom na činjenicu da regijom opet jašu apokaliptični jahači mržnje, netolerancije, povijesnoga revizionizma i jedva skrivenog neofašizma, smatram da uloga Radija slobodna Evropa na ovim prostorima danas nije ništa manja, ni manje važna no što je bila prije dvadeset godina. Njegovim suradnicima želim uspjeh u radu, jer - trebat ćemo ih još dugo.

Stjepan Mesić
Predsjednik Republike Hrvatske
2000. - 2010.
XS
SM
MD
LG