Dostupni linkovi

Meša li se politika u pravosuđe na Kosovu?


Ilustracija
Ilustracija

I pored ocene Evropske komisije da je pravosudni sistem na Kosovu sklon političkom uplitanju i da su potrebni dalji napori da se obezbedi nezavisnost u zakonu i u praksi, zvaničnici iz pravosuđa kažu da nemaju saznanja, barem do sada, da je bilo slučajeva gde je politika uticala na rad ovog sistema.

Agim Malići, zamenik predsedavajućeg Sudskog saveta Kosova, izjavio je za RSE da savet nije informisan o tome da je neki predmet bio pod uticajem politike.

„Mi nemamo neke posebne politike za tretiranje takvih slučajeva. Ali, važno je reći da do sada od sudija nismo primili žalbe u vezi s njihovim radom, kao što se to navodi u Izveštaju o napretku“, kazao je Malići.

U pismenom odgovoru, zamenica državnog tužioca Sevdije Morina kazala je da će „ured Glavnog tužioca, kao i Tužilački savet Kosova nastaviti da radi kako bi se osiguralo funkcionisanje sistema na nezavisan i nepristrasan način“.

Direktor kosovskog Instituta za pravosuđe Betim Musljiu, međutim navodi da su nalazi Izveštaja o napretku o političkom uplitanju u pravosudni sistem realni, te da kosovska politika na različite načine utiče na ovaj sistem.

„Politika ograničavanjem resursa ne dopušta pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema. Zatim, postoji izolirana umešanost, individualna, kod tužioca i sudije u pojedinim slučajevima. Mnogo veća zabrinutost od direktnog uplitanja politike u pravosuđe je podvrgavanje samog pravosudnog sistema politici“, kazao je Musljiu.

On dodaje da kada neki političar prekrši zakon i kada treba da se suoči sa pravdom, tužioci pre zovu političare, nego što političari zovu tužioce i sudije.

Lorik Bajrami, iz Organizacije za demokratiju i antikorupciju „Ćohu“, kaže da je politički uticaj na pravosudni sistem evidentan još od imenovanja članova sudskog i tužilačkog saveta, te preko podele budžeta pa do kulture neizricanja kazne za one unutar samog sistema.

„Taj uticaj je očigledan i nije potrebno da oni to sami priznaju. Naše je da izlažemo konkretne slučajeve kada se to desi“, kaže Bajrami.

Pravosudni sistem stalno je meta kritika domaćih i međunarodnih organizacija, kao sistem sa mnogobrojnim problemima u funkcionisanju, uključujući i korupciju unutar sistema.

XS
SM
MD
LG