Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meron i Plenković o radu Mehanizma


Theodor Meron i Andrej Plenković

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Theodor Meron zaključio je svoju posjetu jugoistoku Europe susretom sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu.

Prema priopćenju hrvatske Vlade, „Plenković i Meron razgovarali su o radu Mehanizma kao i o ulozi, ocjeni i nasljeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Jedna od tema bila je i inicijativa za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a i MRMKS-a u regiji. Predsjednik Vlade Plenković posebno je istaknuo da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. godine nadalje.“

Prema istom izvoru, u tom kontekstu razgovaralo se i o potrebi nastavka suradnje sa susjednim državama s ciljem procesuiranju svih ratnih zločina. Uz Plenkovića, na sastanku sa Meronom bili su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Hrvatske nevladine udruge za ljudska prava i suočavanje s prošlošću su na upit Radija Slobodna Europa kazale kako se nisu sastale sa Meronom tijekom ove posjete.

Meron je u Zagreb stigao nakon posjete Srbiji i Bosni i Hercegovini, a tijekom boravka u Sarajevu na tribini o zadaći Mehanizma priznao je da broj osuđenih u Hagu ne odgovara broju počinitelja ratnih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Zbog toga je procesuiranje odgovornih za ratne zločine izuzetno važno i mora se nastaviti u državama regije, naglasio je Meron, pozivajući zemlje regije da ubrzaju procesuiranje ratnih zločina, „kako osobe koje se smatraju krivima i optužene su za ratne zločine ne bi izbjegle lice pravde.“

Hrvatska nema otvorenih pitanja u suradnji sa MRMKS.

Međutim, bivši glavni tužitelj Haškog tribunala, a sada glavni tužitelj MRMKS Serge Brammertz u pismu ministru pravosuđa Bosne i Hercegovine Josipu Grubeši početkom mjeseca oštro je prosvjedovao zbog odluke hrvatskog pravosuđa da se bivšem zapovjedniku HVO u Mostaru Marku Radiću osuđenom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine drastično smanji izrečena zatvorska kazna nakon što je iz BiH prebačen na izdržavanje ostatka kazne u Hrvatsku, te je najavio kako će o cijelom slučaju izvijestiti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Brammertz je prozvao Grubešu (HDZ BiH) jer ga smatra odgovornim za transfer Radića u Hrvatsku, a u svom pismu nije spominjao niti prozivao hrvatske vlasti.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG