Dostupni linkovi

Kuburović: Srbija odgovorila na sve zahteve Haškog tribunala


Nela Kuburović
Nela Kuburović

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je Srbija odgovorila na sve zahteve Haškog tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične tribunale dostavljajući na stotine hiljada dokumenata, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Kuburović je na sastanku sa predsednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Teodorom Meronom ukazala na molbu Srbije da srpskim državljanima, koji izdržavaju kaznu zatvora u neadekvatnim uslovima, što je u određenim slučajevima potvrdila i organizacija Crvenog krsta, bude odobreno da ostatak kazne izdržavaju u Srbiji, uz stalni nadzor Mehanizma.

"Meron je izrazio zabrinutost za tretman pojedinih osuđenika u Estoniji i rekao da se razmatra mogućnost njihovog premeštaja u neku drugu državu. On je naveo da su on i još jedan kolega sudija još pre nekoliko godina imali pozitivan stav o izdržavanju kazne zatvora srpskih državljana u Srbiji, ali da se sa tim stavom nije saglasila većina drugih sudija", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Kuburović ukazala na to da se već mesecima čeka na odluku po žalbi Amicus Curiae (prijatelj suda) da Srbija preuzme slučaj protiv dvoje članova Srpske radikalne stranke – Verice Radete i Petra Jojića, i još jednom istakla spremnost nadležnih organa u Srbiji da procesuiraju ovaj slučaj. Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti vraćanja dokumenta, koje je Srbija dostavila Haškom tribunalu, a koja nisu bila korišćena kao dokazni materijal ni u jednom od slučajeva, kao i o formiranju Informacionog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi ovog suda.

Teodor Meron je ocenio da Mehanizam ima vrlo dobru saradnju sa Vladom Srbije, i izrazio uverenje da će se ona nastaviti i sa budućim predsednikom Mehanizma. On je ukazao da Mehanizam nastavlja svoj rad, u okviru četiri slučaja kada je Srbija u pitanju.

Meron boravi u oproštajnoj poseti Srbiji, jer od polovine januara 2019. godine više neće obavljati funkciju predsednika.

XS
SM
MD
LG