Dostupni linkovi

Merkel zabrinuta zbog stanja u EU, dobila ovacije na poslednjem samitu


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak na, verovatno, njenom poslednjem evropskom samitu, da se EU suočava sa "čitavim nizom nerešenih problema" dajući sumorni ton koji je bio u suprotnosti sa njenim slavljeničkim ispraćajem kao neformalnog lidera bloka, koje su joj priredili čelnici drugih država članica i evropski zvaničnici, prenosi Blumberg (Bloomberg).

„Napuštam Evropsku uniju u svojoj ulozi kao kancelarka u situaciji u kojoj postoji mnogo razloga za brigu“, rekla je Merkelova.

Ona je navela spor sa Poljskom oko poštovanja vladavine prava, dodajući da to otvara i pitanje kuda ide EU, odnosno koje su zajedničke nadležnosti, a koje na nacionalnom nivou.

"Ako se osvrnete na poljsku istoriju, lako je shvatiti da pitanje nacionalnog identiteta igra veliku ulogu...što je drugačija istorijska situacija nego u zemaljama koje su imale demokratiju nakon Drugog svetskog rata", istakla je nemačka kancelarka.

Ona je ukazala i na izostanak sveobuhvatnog dogovora lidera EU o migracijama, konkurentnost sa Kinom, kao pitanja koja će EU učiniti „ranjivom“ prema spolja upozoravajući da Evropa nije najinovativniji kontinent.

Ovo je inače bio njen 107 samit u Briselu za 16 godina kao kancelarke. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) nazvao ju je “monumentom”.

"Samit 27-orice bez Angele je kao Rim bez Vatikana, ili Pariz bez Ajfelovog tornja", kazao je Mišel.

Bivši američki predsednik Barak Obama – o čijem dolasku u Brisel na oproštaj od Merkel se intenzivno pregovaralo – u video poruci je kazao da je srećan što je postao njen prijatelj te zahvalio što je bila "sidro u brojnim olujama."

U video prezentaciji su prikazani snimci prve posete Angele Merkel Evropskom Savetu u decembru 2005. Tada ju je pozdravio britanski premijer Toni Bler a francuski predsednik Žak Širak poljubio u ruku.

Obično uzdržana od takvih javnih pohvala, Merkelova je bila željna da pređe na aktuelna pitanja – diskusiju o migracijama i zaštiti spoljne granice bloka sa Belorusijom.

„Merkelovoj je bilo neprijatno zbog svih pohvala koje je dobila; više voli da govori o sadržaju nego o sebi,“ rekao je holandski premijer Mark Rute posle samita.

Odlazak Angele Merkel, najmoćnije političarke sveta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:42:38 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG