Dostupni linkovi

Lideri EU kritikovali Poljsku zbog osporavanja pravnih temelja Unije


Predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli izjavio je da je dovedena u pitanje pravna osnova Evropske unije.

Lideri Evropske unije oštro su kritikovali Varšavu na samitu zemalja članica EU 21. oktobra zbog osporavanja pravnih temelja EU, a poljski premijer Mateusz Morawiecki odgovorio je da neće pokleknuti pred "ucenama".

Morawiecki je rekao da je spreman da rešava sporove sa Briselom, iako su mnogi zabrinuti da ideološki rascep između istočne i zapadne Evrope predstavlja egzistencijalnu pretnju samoj EU.

"Pre nekoliko dana dovedena je u pitanje pravna osnova naše Unije", rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli u pismu dok su se čelnici okupili u Briselu na redovnom samitu.

On je izjavio da ovo nije prvi put, niti će biti poslednji, ali je upozorio da nikada pre Unija nije bila tako radikalno dovedena u pitanje, prenosi agencija Reuters.

Dugotrajne napetosti između poljskih vladajućih nacionalista i liberalne većine bloka porasle su otkako je poljski Ustavni sud 7. oktobra proglasio delove zakona EU uspostavljene zajedničkim ugovorom "neustavnim".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ranije da će Komisija "delovati" kako bi sprečila Poljsku da potkopa vrednosti i koheziju EU i da ne može ostati nekažnjena.

Poljski protesti podrške članstvu u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
XS
SM
MD
LG