Dostupni linkovi

Merkel o mogućem sukobu na Balkanu: Izbeglički i drugi rizici


Migranti u Nemačkoj, novembar 2015.
Migranti u Nemačkoj, novembar 2015.

Izjavu nemačka kancelarke Angele Merkel o riziku od izbijanja oružanih sukoba na Balkanu u slučaju da Nemačka zatvori granicu sa Austrijom, treba shvatiti kao poruku za unutrašnje političke potrebe, ali i kao poruku međunarodnoj javnosti. U komentaru za RSE to je naveo profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu, Ivo Visković.

Naime, Merkel je, kako prenose nemački mediji, prilikom okupljanja Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu, u ponedeljak uveče, kazala da tenzija već ima u zemljama zapadnog Balkana, te da "ne želi da tamo dođe do vojnih sukoba".

"Biće napetosti. Već sada države zapadnog Balkana diskutuju između sebe i zato sam zatražila održavanje posebne koneferencije samo sa njima. Ne želim nove vojne konflikte i sumorne slike. Napominjem da se stvari razvijaju mnogo brže nego što mislimo. Borba bi mogla da se razvije u nasilje, a nasilje u nešto što niko od nas ne želi", rekla je Merkel.

„Pitanje je koliko je to do kraja realna procena", kaže Visković. "Po mom mišljenju, situacija na Balkanu ipak nije toliko napeta da bi mogao da izbije sukob ali je moguće da dođe do incidenata. Rat je isuviše teška reč, podrazumeva masovna uništavanja, upotrebu vojske, oružja i tako dalje. Kancelarka je smatrala da bilo kakav incident nije poželjan, a verujem da je ona pre svega za cilj imala da upozori da je moguće da napetost na granici, a povodom velikog broja azilanata izazove određene manje incidente koji se dalje pretvaraju u političku napetost, konfliktnu situaciju. Ona bi to htela da izbegne“, kaže profesor Visković.

Naš sagovornik dalje objašnjava da se unutrašnjepolitička svrha ovakve izjave može čitati i kao upozorenje nemačkoj javnosti da tema izbelica nije samo pitanje novca, već i da se mora razmišljati o bezbednosti i drugim aspektima. Osim humanitarne, relan je rizik da da izbeglička kriza ne proizvede neku drugu manje poželjnu.

„Jednostavno je reč o uviđanju realnosti. Shvatanje šta je to što se na Balkanu može dogoditi i, naravno, u pitanju su njihovi interesi. Zato što ne samo da izbeglice idu preko Balkana ka njima, nego je želja Nemačke da sačuva mir i stabilnost, i jer je reč o zemlji koja ima izvozno orjentisanu privredu. Govorimo o Nemačkoj koja i te kako zavisi od izvoza svojih roba. Njoj je to nasušno potrebno. U tom smislu je kancelarka očito apelovala na onaj vid razmišljanja koji je mnogim Nemacima razumljiv i blizak. To je da je i njihova korist i njihov interes da na Balkanu bude mir“, ocenio je Visković.

XS
SM
MD
LG