Dostupni linkovi

Merkel pozvala na dodatne mere protiv korona virusa u Nemačkoj


Potrebno nam je više ograničenja kontakata: Angela Merkel
Potrebno nam je više ograničenja kontakata: Angela Merkel

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak, 25. novembra, na dodatne mere protiv korona virusa kako bi se zaustavio jak talas infekcije u toj zemlji, javlja AFP.

U obraćanju medijima dan nakon što je budući kancelar Olaf Šolc (Scholz) predstavio svoju novu vladajuću koaliciju, predvođenu levom centrom koja treba da stupi na dužnost sledećeg meseca, Merkel je rekla da je „svaki dan bitan“ jer Nemačka nastavlja da obara dnevne rekorde zaraženih korona virusom.

„Potrebno nam je više ograničenja kontakata“, rekla je Merkelova i dodala da je „danas jasno rekla“ Šolcu da „još uvek možemo zajedno da upravljamo ovim prelaznim rokom i razmotrimo sve neophodne mere“.

"Mnogo zemlje su uvele dodatne mere koje ograničavaju kontakte”, rekla je Merkel novinarima u danu kada je Nemačka prešla prag od 100.000 umrlih od korona virusa.

Nazivajući četvrtak "tužnim danom" zbog velikog broja preminulih, Merkel je rekla da je tražila dijalog sa Šolcom, socijaldemokratom, i liderima njegovih koalicionih partnera Zelenih i libertarijanskog FDP-a zbog ozbiljnosti situacije.

Zdravstvene vlasti Nemačke saopštile su 25. novembra da je od početka epidemije umrlo tačno 100.119 ljudi. U poslednja 24 sata u Nemačkoj je umrla 351 osoba, dok je zaraženo 75.961 ljudi, što je do sada najveći broj inficiranih na dnevnom nivou.

U nekim nemačkim regionima već su uvedene stroge mere. Oni koji nisu primili vakcinu protiv korona virusa ne mogu, i pored negativnog testa, da uđu u restorane, sportske hale, čak ni u frizerske salone.

Na nekim područjima su zatvoreni klubovi, barovi i kulturne ustanove.
Gotovo 69 odsto nemačkog stanovništva potpuno je vakcinisano protiv bolesti COVID-19, ali je to manji postotak u odnosu na neke druge evropske zemlje, kao što je Francuska gde je 75 odsto stanovništva vakcinisano.

XS
SM
MD
LG