Dostupni linkovi

U Francuskoj, Nemačkoj i Grčkoj nove mere protiv Covida 19


Pijaca u Parizu
Pijaca u Parizu

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) najavio je niz novih mera protiv korona virusa, uključujući rad od kuće najmanje tri puta sedmično.

"Novi talas (korona virusa) u punom je jeku", rekao je Kasteks novinarima posle vanredne sednice vlade.

On je potvrdio da je u subotu Francuska prešla prag od 100.000 zaraženih na dnevnom nivou.

"Rad od kuće biće obavezan najmanje tri puta sedmično i to počev od naredne nedelje", rekao je Kasteks i dodao da će na okupljanjima u zatvorenom umesto do 5.000 ljudi od sada biti maksimum od 2.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, biće zabranjeni koncerti, kao i konzumiranje pića i hrane u bioskopima, pozorištima, na sportskim dešavanjima i u javnom gradskom i međugradskom prevozu.

Noćni klubovi će ostati zatvoreni do daljnjeg.

Nošenje maske ponovo je obavezno u centrima velikih gradova, rekao je francuski premijer i dodao da će mere trajati tri nedelje.

Ministar zdravlja Oliver Veran rekao je da se broj zaraženih korona virusom udvostručuje svaka dva dana, upozoravajući na "mega talas" novih slučajeva, prenosi BBC.

Kasteks je ponovo insistirao na vakcinaciji kao glavnom oruđu protiv korona virusa. Dodao je da će treću dozu vakcine moći da prime građane tri meseca posle druge doze, a ne četiri meseca kako je ranije preporučeno.

U Francuskoj je od početka epidemije korona virusa umrlo 122.677 ljudi.

Restrikcije u Nemačkoj i Grčkoj

Najavljene su i restrikcije u Nemačkoj i Grčkoj u pokušaju da se zaustavi širenje virusa.

Okupljanje u Nemačkoj biće ograničeno od 27. decembra, a teretane, bazeni, noćni klubovi i bioskopi biće zatvoreni za javnost u nekoliko država. Privatna okupljanja vakcinisanih takođe će biti ograničena na najviše 10.

Od 3. januara, grčka vlada će zahtevati da se barovi i restorani zatvore do ponoći, a stolovi će biti ograničeni na šest gostiju.

Lokalima neće biti dozvoljeno da opslužuju mušterije koji stoje, a ako se ne pridržavaju, muzika će biti zabranjena u tim objektima, prenela je agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG