Dostupni linkovi

Zbog korone tokom božićnih praznika otkazano na hiljade letova


Putnik na aerodromu u Njujorku tokom prazničnog otkazivanja letova, 24. decembar 2021.

Aviokompanije širom sveta nastavile su da otkazuju letove tokom božićnog vikenda, zbog manjka osoblja koje je zaraženo korona virusom.

Tokom Badnje večeri, Božića (24. i 25. decembar) i dan kasnije otkazano je više od šest hiljada letova putničkih aviona, pokazuju podaci sa sajta " FlightAvare" za praćenje avionskog saobraćaja.

Kompanije navode da im nedostaje osoblja usled širenja omikron varijante korona virusa. Otkazivanja su rezultat pozitivnih rezultata testova kojima se podvrgavaju članovi posada, nakon čega moraju da odu u izolaciju.

Najteže su pogođeni kineski i američki prevoznici.

Skoro trećinu otkazanih letova tokom praznika čine oni koji ulaze, izlaze ili se obavljaju unutar Sjedinjenih Država. FlightAvare je zabeležio skoro 1.000 otkazanih letova u SAD 25. decembra.

U SAD se ponovo beleži rast broja novozaraženih zbog omikrona, pa je taj soj sada prisutan kod tri četvrtine inficiranih u Americi.

Dok su neki putnici otkazali planove za putovanje zbog rasta broja slučajeva, mnogi su ostali pri svojim odmorima u najprometnije doba godine. Američka Uprava za bezbednost saobraćaja navela je da očekuje da na aerodromima bude pregledano skoro 30 miliona ljudi, između 20. decembra i 3. januara.

U vrhu liste po broju otkazanih letova bili su i kineski aerodromi, a letove su tokom praznične sezone otkazivale i evropske i australijske aviokompanije.

Za putnike je to značilo haos na aerodromima i sate stajanja u redovima u pokušaju da ponovo rezervišu letove.

Aviokompanije su tokom 2020. godine ohrabrivale zaposlene da daju otkaze zbog zatvaranja, dok se sada suočavaju sa nedostatkom osoblja kako su putovanja ponovo počelainju.

Da bi ublažile nedostatak osoblja, neke zemlje poput Španije i Velike Britanije su smanjile vreme karantina zbog COVID-19 dozvoljavajući zaposlenima da se vrate na posao ranije nakon što su bili pozitivni ili izloženi virusu.

Iako preliminarni podaci pokazuju da je oboljenje koje izaziva omikron blaže, naučnici su zabrinuti zbog brzine širenja ovog soja virusa korona.

Izvor: AP, BBC
XS
SM
MD
LG