Dostupni linkovi

Lider nemačke opozicije u Kijevu: Ovo je naša borba


Fridrih Merc, lider nemačkih demohrišćana bivše kancelarke Angele Merkel
Fridrih Merc, lider nemačkih demohrišćana bivše kancelarke Angele Merkel

Nemački opozicioni lider sastao se u utorak, 3. maja, u Kijevu sa predsednikom Ukrajine i rekao da je njena bitka protiv ruskih osvajača borba u ime slobode u celom svetu, pojačavajući pritisak na kancelara Olafa Šolca da se pojavi u ukrajinskoj prestonici.

Iako je Nemačka postala među najvećim snabdevačima oružja Kijevu, Berlin je kritikovan zbog oklevanja pre nego što je pristao da pošalje teško naoružanje i zbog ranije podrške dijalogu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Fridrih Merc, lider nemačkih demohrišćana bivše kancelarke Angele Merkel koji su izgubili vlast na izborima u septembru prošle godine, rekao je da će Šolca izvestiti o svom putovanju u Ukrajinu, tokom kojeg je obišao bombardovani grad Irpin pre nego što je otišao u obližnji Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodomirom Zelenskim.

"Ovo nisu slike koje zaboravljate u žurbi", rekao je on o prizorima uništavanja. "Nije dovoljno to videti na televiziji: morate to videti lično da biste razumeli razmere tragedije," naveo je Merc.

On je dodao: "Kancelar (Šolc) je u pravu da se ovde ne brani samo Ukrajina, već demokratija i sloboda – način na koji živimo u Nemačkoj", rekao je Merc.

Merc je sve glasniji kritičar neaktivnosti koalicione vlade predvođene Socijaldemokratskim (SPD) na molbe Ukrajine za teškim naoružanjem, pre nego što je konačno saopštila da će poslati tenkove opremljene protivavionskim topovima.

Ali, Šolc se sada suočava sa pozivima da nakon generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, članova kabineta SAD i britanskog premijera i on poseti Kijevu, nekoliko nedelja nakon što ruske snage nisu uspele u pokušaju da ga zauzmu, a zatim su se povukle fokusirajući se na ofanzivu na stotinama kilometara udaljenom istoku Ukrajine.

Šolc je u ponedeljak rekao da neće ići u Kijev jer Zelenski nije želeo da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera. Štajnmajer, Šolcov saveznik iz SPD-a, nepopularan je u Kijevu jer ga tamo povezusu sa ranijom nemačkom politikom bliskih trgovinskih i drugih veza sa Putinovom Rusijom.

Andrij Melnik, ambasador Ukrajine u Berlinu, nazvao je Šolcove razloge "uvređenom jetrenom kobasicom", odnosno da se ponaša kao "razdražljivo dete".

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG