Dostupni linkovi

'Odgajamo generacije zatvorenih, nesolidarnih ljudi'


"Na žalost mi svi prije vidimo sistem i probleme u drugom, a ne pogledamo se i ogledalo i kažemo – šta je sa mnom?" kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH
"Na žalost mi svi prije vidimo sistem i probleme u drugom, a ne pogledamo se i ogledalo i kažemo – šta je sa mnom?" kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH

Kako prepoznajemo da nam je narušeno mentalno zdravlje? Idemo li kod psihologa? Da li stigmatizacija doprinosi povlačenju u sebe i zapuštanju bolesti? Kakve generacije izlaze iz društava u kojima se nasilje glorifikuje?

Ovo su samo neka od pitanja koje Lejla Omeragić Ćatić postavlja u podcastu Zaviri ispod površine. U tome su joj pomogli psihologinja Tanja Tankosić Girt, kao i Goran Čerkez iz federalnog ministarstva zdravlja Bosne i Hercegovine, ali i građani na ulicama Sarajeva među kojima je bio i muzičar Laka.

Slušajte i pratite ZIP

Spotify Apple Podcast Google Podcast Podcast.rs

'Samo da smo pri pameti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:38:40 0:00

'Nasilje se glorifikuje'

Da li smo svjesni transgeneracijskih trauma i efekata društava koja veličaju nasilje?

"Nasilje je sveprisutno, jako normalizovano, glorifikuje se i da se čestita na nasilju što je strašna stvar. I kada gledamo na jednom sistemskom nivou, kakve mi to onda vrijednosti u društvu propagiramo?", kaže psihologinja, EAP porodična sistemska psihoterapeutkinja, supervizorka i edukatorka, Tanja Tankosić Girt.

Za ZIP kaže i da iako postoje i dobri primjeri, danas odgajamo generacije " vrlo zatvorenih, nesolidarnih, neempatičnih ljudi."

"Ali zapravo dolazi do jedne polarizacije unutar društva gdje se mi moramo dijeliti na one dobre i one loše. A ko su dobri a ko su loši, ko će to propisati i ocijeniti je jedno veliko pitanje", poručuje psihologinja Tankosić-Girt.

Među mladima Sarajeva manje stigmatizacije

A kakvu strategiju očuvanja mentalnog zdravlja ima kantautor Elvir Laković - Laka sa kojim je Lejla razgovarala na ulicama Sarajeva?

"Moram vježbati svaki dan da ne hranim zlog vuka koji se nalazi u meni", kaže on.

Ismijava se osoba koja je emotivno otvorena u muškom društvu, više nego što je u ženskom“, kaže Vedad a Nedim nastavlja „Od nas se očekuje ono, da budemo k'o kamenog srca i tako, malo bez emocija. Trebalo bi to na neki način promijeniti.

Razgovori sa Vedadom, Nedimom, Milenom, Amelom i Zekirom rasvjetljavaju izazove sa kojima se muškarci i žene suočavaju u razgovorima o svom mentalnom zdravlju.

Kad se pomene odlazak kod stručnog lica za pomoć, neki od sagovornika kažu da dobiju odgovore poput 'lud si ako ideš kod psihologa ili džaba bacaš pare'.

Psihologinja Tankosić – Girt ipak kaže da je sve manje stigmatizacije u zadnje vrijeme, barem kada je Sarajevo u pitanju, te da su "sve više mladi ljudi, adolescenti, u ulasku u odraslost spremniji, otvoreniji da traže neku vrstu pomoći, podrške."

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine kaže da "na žalost mi svi prije vidimo sistem i probleme u drugom, a ne pogledamo se i ogledalo i kažemo – šta je sa mnom?"

"Kada bismo učili djecu od malena zdravim stilovima života, kako se suočavati sa stresom, kada bih ih učili da muško dijete treba i da zaplače, kad bi educirali porodice kako biti roditelj", poručuje Čerkez.

Kako prepoznati probleme mentalnog zdravlja, kako prevladati stigmu i transgeneracijsku traumu? Slušajte u ZIP podcastu.

O serijalu 'Zaviri ispod površine'

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Detaljnije upute kako slušati ovaj i naše druge podcaste potražite ovdje.

XS
SM
MD
LG