Dostupni linkovi

Pregršt memeova karikira prikrivanja golih kipova zbog Rohanija


Prekriveni kipovi tokom Rohanijeve posjete Vatikanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Prekriveni kipovi tokom Rohanijeve posjete Vatikanu

RSE, preveo: Zvjezdan Živković

Internetom kruže brojni memeovi koji ismijavaju poteze Italije nakon što je bijelim drvenim pločama prekrila gole kipove rimskog Kapitolskog muzeja tokom posjete iranskog predsjednika Hasana Rohanija (Hassan Rouhani).

Ova odluka izazvala je bijes u Italiji, a kritičari je osuđuju ocijenivši da je "neshvatljiva, smiješna i podčinjena principima koji se protive kulturi Zapada".

Rohani je u srijedu u Rimu rekao da Teheran nije zatražio od Italije da prekrije sporne skulpture.

"Ova tematika je ono o čemu novinari i mediji vole govoriti", pojasnio je predsjednik Irana.

Dodao je da je sa italijanskim zvaničnicima nije razgovorao na tu temu.

"Znam da su Italijani veoma gostoljubivi, ljudi koji se trude da se njihov gost osjeća što je moguće ugodnije i na tome im zahvaljujem", istakao je Rohani.


Poslije završene posjete Italiji, Hasan Rohani je došao u Francusku gdje je, između ostalog, prisustvovao važnim razgovorima.

Fotošopirana Mona Liza u hidžabu, marami koju žene u Iranu obavezno nose, dijelila se na društvenim mreža uoči Rohanijeve posjete Italiji i Francuskoj u trenutku kada Iran nastoji da poboljša svoj ugled na globalnom planu nakon ukidanja sankcija i ispunjenja dogovora o ograničenju nuklearnih aktivnosti.

"Pripreme u Luvru za Rohanijevu posjetu", navodi se u jednom tweetu.


Pojedini Iranci su uporedili odluku Italije da prekrije nage kipove sa iranskom državnom cenzurom koja uključuje i cenzuru na desetine hiljada internet stranica.

"Pametno filtriranje kipova tokom Rohanijeve posjete Italiji", piše u tweetu koji uključuje sliku sa natpisima koji prekrivaju statue – isti oni natpisi koje Iranci vide kada pristupe zabranjenim internet stranicama.


Fotošopirana slika Rohanija u društvu pape Franje ispred slike sa obnaženim tijelima ("Tri gracije" slikara Petra Paula Rubensa) se, takođe, uveliko dijelila na društevnim mrežama.


OVDJE pogledajte originalnu fotografiju.

U međuvremenu, neki su sugerisali kreativnije načine prekrivanja golih kipova umjesto sakrivanja među bijele drvene ploče.


Još 2013. godine reljef koji prikazuje nagog muškarca u zgradi Ujedinjenih nacija u Ženevi prekriven je uoči susreta delegacija Evropske unije i Irana. Namjera je bila izbjeći eventualnu uvredu delegacije Islamske Republike Iran.

Podsjetimo, u Iranu se i od muškaraca očekuje da pokriju svoje ruke i noge, a od žena da pokriju i kosu te da nose prikladnu široku odjeću.

Prekriven reljef sa likom nagog muškarca u Ženevi, 2013.
Prekriven reljef sa likom nagog muškarca u Ženevi, 2013.

***

Internet meme (čita se: mim) je misao ili ideja koja se širi viralno na webu. Meme se najčešće javlja u formi slike sa tekstom, ali to mogu biti i video klipovi, riječi, fraze i slično.

XS
SM
MD
LG