Dostupni linkovi

Mekdonalds i Loreal obustavili poslovanje u Rusiji


Mekdonalds u blizini Puškinove metro stanice u Moskvi

Mekdonalds (McDonald's) je u utorak saopštio da privremeno zatvara svih svojih 850 restorana u Rusiji kao odgovor na invaziju ove zemlje na Ukrajinu, prenosi AP

Ovaj lanac brze hrane će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji. Ali u otvorenom pismu zaposlenima, predsednik i izvršni direktor Mekdonaldsa Kris Kempčkinski (Chris Kempckinski rekao je da je zatvaranje tih prodavnica prava stvar jer Mekdonalds ne može da ignoriše „nepotrebnu ljudsku patnju u Ukrajini“.

U nedavnom finansijskom izveštaju, Mekdonalds je naveo da su Rusija i Ukrajina prošle godine doprinele sa 9 odsto prihodima kompanije.

Istovremeno, i kozmetički gigant Loreal (L'Oreal) privremeno zatvara svoje prodavnice u Rusiji i obustavlja investicije, saopšteno je u utorak, pridruživši se desetinama zapadnih kompanija koje pauziraju operacije zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

„Najoštrije osuđujemo rusku invaziju i rat u Ukrajini, koji nanosi toliko patnje ukrajinskom narodu“, navodi se u saopštenju francuske kompanije.

Lorealovo poslovanje u Rusiji, koje uključuje proizvodni pogon, čini nizak, jednocifreni procenat godišnje prodaje, navodi kompanija.

Kompanije koje posluju u Rusiji suočile su se sa političkim pritiskom da zaustave svoje aktivnosti u zemlji, koja je pogođena oštrim sankcijama Sjedinjenih Država, Britanije i Evropske unije.

Loreal je saopštio da je u potpunosti uskladio stav sa francuskim vlastima kao i Evropskom Unijom.

Najveća svetska kozmetička kompanija, koja poseduje brendove Lankom (Lancome) i Mejbelin (Maybelline), saopštila je da razmatra dodatne mere dok nastoji da se pobrine o svojih 2.200 zaposlenih u Rusiji.

Loreal ima 326 zaposlenih u Ukrajini, od kojih većina ostaje u svojoj zemlji pod, kako je kompanija rekla, sve nepodnošljivijim uslovima.

"Zabrinuti smo za njih i strahujemo za njihovu bezbednost", saopštio je Loreal, napominjući da pruža finansijsku i psihološku podršku.

Kompanija takođe donira 5 miliona evra (5,4 miliona dolara) međunarodnim i regionalnim humanitarnim organizacijama, kao i agencijama Ujedinjenih nacija koje pružaju humanitarnu pomoć.

Vodeće međunarodne kompanije za luksuznu robu LVMH, Hermes, Kering i Chanel objavile su prošle nedelje planove za privremeno zatvaranje poslovanja u Rusiji.

Francuska multinacionalna prehrambena kompanija Danone saopštila je tokom vikenda da obustavlja investicije u zemlji.

XS
SM
MD
LG