Dostupni linkovi

Majkrosoft obustavlja prodaju u Rusiji


Majkrosoft (Microsoft) je u petak saopštio da obustavlja prodaju svojih proizvoda i usluga u Rusiji, kao još jedna zapadna kompanija koja se distancirala od Moskve nakon invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Nekoliko velikih kompanija, uključujući Epl (Apple Inc), Najk (Nike) i Del (Dell Technologies), prekinulo je veze sa Rusijom pošto su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Epl je u utorak saopštio da je obustavio svu prodaju proizvoda u Rusiji, a Del prošle nedelje.

Pored obustavljanja prodaje, Majkrosoft je zaustavljao mnoge aspekte svog poslovanja u Rusiji u skladu sa sankcijama vlade, rekao je predsednik kompanije Bred Smit.

Tehnološke kompanije su takođe poslednjih dana prešle na ograničavanje ruskih medija pod kontrolom države, uključujući Russia Today (RT) i Sputnjik, kao odgovor na zahteve vlada i pozive da se spreči širenje ruske propagande. Rusija je svoje akcije u Ukrajini nazvala „specijalnom operacijom“.

Ranije ove nedelje, Microsoft je saopštio da je uklonio mobilne aplikacije RT-a iz Windovs App Store-a i zabranio reklamiranje na medijima koje sponzoriše ruska država.

Fejsbuk (Facebook) i Jutjub (YouTube) takođe su preduzeli mere da ograniče ruske državne medije da zarađuju od reklama na njihovim platformama.

XS
SM
MD
LG