Dostupni linkovi

Mehmedović u Prištini: Korak ka slobodi kretanja građana Kosova i BiH


Šemsudin Mehmedović i Ćerim Bajrami

Na poziv kosovske parlamentarne komisije za spoljne poslove, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Nakon niza sastanaka sa kosovskim predstavnicima u Skupštini Kosova, Mehmedović je na konferenciji za novinare kazao da su započeti razgovori o slobodi kretanja građana izmedju dve zemlje.

“Veze između naša dva naroda su jake, istorijske, tradicionalne, pa i privredne bile u zajedničkoj nam državi, bivšoj Jugoslaviji, ali to nije razlog da se razdvajamo, nego moramo tražiti modele kako da spojimo naše građane, naše dvije zemlje. Građani su u prijateljskim odnosima, a zašto ne i biti u formalnim dobrim odnosima naše dvije zemlje. Zato ovaj moj današnji posjet komisiji za vanjske poslove je prvi korak ka postizanju tog cilja”, kazao je on.

Mehmedović je dodao da će to ići teško, s obzirom da je potrebno mnogo truda i saglasnosti političara, ali da je važno da je napravljen ovaj prvi iskorak.

“Ja ću vrlo rado biti most saradnje u tom početnom periodu između Republike Kosova i Bosne i Hercegovine. Učiniću sve da dođemo do konačnog cilja, a to je sporazum o slobodi kretanja i priznavanje bar ličnih karata kao merodavnog dokumenta za prelaz preko granice jedne i druge zemlje. Kada ćemo da dođemo do tog cilja, to naravno ne zavisi ni od mene lično niti od naših komisija koje predstavljamo, ali ćemo predano raditi da što pre dođemo do tog cilja jer je to interes građana i interes svih nas koji živimo na ovim balkanskim prostorima”, dodao je on.

Iako je srpski član predsedništva BiH, Mladen Ivanić, rekao da BiH neće priznati Kosovo dok je on član predsedništva, Mehmedović je kazao da ipak postoji pozitivna energija za pronalazak modela za slobodu kretanja.

“Nije stvar u formalnom priznanju država, ali je bitno da gradjani nemaju problema zbog nepriznavanja države. Građani su upućeni jedni na druge, moraju da putuju, da viđaju svoje familije. U BiH nema ni jednog većeg mesta da nema nekog albanske nacionalnosti. Oni su znači vezani sa Republikom Kosova, sa Albanijom, i obrnuto. Ovde živi dosta brojna bošnjačka zajednica i nama nije sve jedno u BiH, pogotovo nama Bošnjacima, oko toga šta se dešava snjom, kako žive, kakve probleme imaju. Ja ću rado biti most saradnje između i bošnjačke zajednice i BiH”, poručio je on.

Bošnjački poslanik u Skupštini Kosova, Ćerim Bajrami, izjavio je da je ovo prva zvanična poseta jednog visokog službenika parlamenta BiH Kosovu, na šta mu se Bajrami zahvalio za ovaj hrabar korak.

Kako je dodao, na ovoj poseti se radilo 10 meseci, tokom kojih je Komisija za vanjske poslove BiH odbila poziv da poseti Kosovo jer je na njenom čelu predstavnica srpskog naroda.

“S obzirom da je trenutno nemoguće da BiH prizna Kosovo, ono što je moguće jeste da se omogući sloboda putovanja između građana Kosova i građana BiH”, kazao je Bajrami.

“Paradoks je da Bošnjaci i Albanci mogu da putuju kroz Srbiju sa ličnom kartom, a ne mogu da uđu u BiH. To je posebno problem za bosanske Bošnjake, jer kosovska viza važi samo za njih, dok druga dva naroda uglavnom imaju i druga državljanstva, Srbije ili Hrvatske”, naveo je Bajrami.

Mehmedović će tokom posete Kosovu posetiti i Prizren.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG