Dostupni linkovi

Popis - blagoslov ili propast za rumunske medvjede


Smeđi medvjed (ursus arctos), Rumunija
Smeđi medvjed (ursus arctos), Rumunija

Rumunija će uskoro popisati svoju populaciju smeđeg medvjeda, po prvi put koristeći DNK analizu, što je u tamošnjem društvu izazvalo tenzije između stanovnika koji se plaše novih napada ovih divljih životinja, dok zaštitnici prirode upozoravaju na nedostatke u zakonima o lovu.

Incidenti s gladnim medvjedima koji su se spuštaju u sela izazvali su bijes stanovnika u zemlji koja bilježi slučajeve zadiranja u staništa ovih sisara i oko 100 napada medvjeda u posljednje tri godine.

Rupe u zakonu o zabrani lova koje omogućavaju odstrel takozvanih dosadnih medvjeda se zloupotrebljavaju, navode aktivisti, koji strahuju od porasta broja ubijenih medvjeda ako popis pokaže da se populacija ove zaštićene vrste povećala bolje nego što se očekivalo.

Sportski lov, koji privlači ljubitelje "lovačkih trofeja" iz cijelog svijeta, zabranjen je od 2016. godine.

Međutim, grupe za zaštitu okoliša su u nedavnom kontroverznom slučaju optužile princa iz lihtenštajnske kraljevske porodice da je ubio najvećeg medvjeda u Rumuniji uprkos zabrani lova na velike mesoždere.

Ekolozi su naveli da je dotična osoba usmrtila velikog mužjaka smeđeg medvjeda, po imenu Artur, u lovu na Karpatima u mart ove godine, koristeći dozvolu za odstrel ženke medvjeda koja se smatra smetnjom za lokalno stanovništvo.

Aktivisti kažu da je 17-godišnji Artur bio najveći primjerak te vrste medvjeda u zemlji, koji se godinama posmatrao na tom području. Ipak, iako se rupe u zabrani lova mogu zloupotrijebiti, stanovnicima je preko glave bijesnih napada medvjeda i traže zaštitu.

U julu je medvjed ubio 26-godišnjeg pastira, a drugog teško povrijedio na istoku regije Transilvanija.

"Situacija je postala neodrživa", rekla je za AFP Marton-Csaba Bacs, gradonačelnica sela Biksad u centralnoj Rumuniji. "Svaki dan medvjedi dolaze u voćnjake i napadaju ovce. Čak su ušli u dvorište klinike... Mještani su uplašeni."

U susjednoj Harghiti, matičnoj regiji ministra okoliša Barne Tanczosa, medvjedi su viđeni na peronu željezničke stanice, čak i u kuhinji restorana, navela je policija i dodala da je jednog vikenda 12 puta bila pozivana kako bi medvjede otjerala sa tog mjesta.

Medvjedi koji konačno mogu da utonu u zimski san
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

U ovom napetom kontekstu, rezultati popisa mogu dodatno podići tenzije između ekoloških aktivista i lovaca.

Iako aktivisti pozdravljaju projekat popisa, strahuju da bi to moglo dovesti do ukidanja zabrane lova ako vlasti ocijene da medvjeda ima previše. "Prikupljanje uzoraka i tumačenje statistike na transparentan način je ključno", rekao je AFP-u Cristian Papp iz Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF).

Rumunija je odavno poznata kao zemlja sa najvećim brojem smeđih medvjeda u Evropskoj uniji (EU), ali nije poznato koliko ih zaista luta Karpatima. U narednim mjesecima 400 stručnjaka i volontera sakupljat će uzorke izmeta i dlake za DNK analizu, zahvaljujući fondu EU od 11 miliona eura, rekao je Tanczos za AFP.

Vlasti kažu da su podaci iz 1990-ih o više od 6.000 jedinki smeđeg medvjeda rasprostranjenih u oko 30 posto zemlje, posebno na Karpatima, potcijenjeni.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG