Dostupni linkovi

Zašto se u Rumuniji ilegalno ubije na stotine medvjeda godišnje?


Rezervat 'Liberty' u Rumuniji
Rezervat 'Liberty' u Rumuniji

Piše: Marian Pavalasc, Rumunski servis RSE

Rumunija ima najveći broj smeđih medvjeda u Evropi. Ali, koliko medvjeda zaista ima, zavisi od toga koga pitate, da li će to biti ekolozi, vlada - ili kompanije koje zarađuju milione od trofejnog lova.

Rumunija je 2016. zabranila trofejni lov na velike mesoždere kao što su medvjedi i vukovi. Međutim, pod vladama koje su uslijedile, pravili su se izuzeci radi kontrole populacije. Prema takvim smjernicama, lovci su do danas ubili gotovo 1.400 medvjeda, a navodno su spremni da plate 15.000 američkih dolara za trofej, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zvanični broj smeđih medvjeda u Rumuniji je više od 6.000, ali vlada zapravo nije sigurna u te brojeve. Grupe za zaštitu okoliša tvrde da broj može biti niži od 2.000 dok udruženja lovaca kažu da bi broj mogao biti i više od 10.000.

"Procjene broja medvjeda u Rumuniji temelje se na tragovima - da sam ovdje pronašla tragove, a to znači da ima i tu medvjeda. To nije u redu", kaže Cristina Lapis, koja upravlja rezervatom Libearty Bear, u blizini Zarnestija u okrugu Brasov. "Medvjed je, kako su pokazale ozbiljne studije, životinja koja je vrlo aktivna. Sad ga vidite ovdje; za nekoliko sati udaljen je nekoliko kilometara. Kako bismo zaista ozbiljno znali broj medvjeda, trebali bismo da ih mikročujemo."

"Od zabrane trofejnog lova, bilo je pritiska od strane lovaca i upravitelja za divljač da se prijavi što više potvrda o medvjedima", rekao je za BBC stručnjak za medvjede u nevladinoj organizaciji za očuvanje prirode Milvus Grupa, Csaba Domokos. "Gotovo da nema upravljanja od strane vlasti. Ustvari nemamo pojma koliko ima medvjeda."

Grupe koje podržavaju lov tvrde da medvjedi napadaju ljude i da često ulaze u naseljene zone u potrazi za hranom. Godišnje bude na desetine napada, a tokom 2020. dvoje je smrtno stradalo dok je 50 ljudi povrijeđeno, prema navodima rumunskog ministarstva za okoliš.

"Populacija medvjeda je jako porasla. Možda nije dobro podržavati lov na ove životinje, ali medvjed nije pas, koji ugrize i pobjegne", kaže čovjek koji organizuje ekspedicije lova u okrugu Prahova. "Ako vas medvjed napadne, sigurno ćete imati fizičke posljedice do kraja života."

Seljaci, koji se takođe žale da gube stoku zbog medvjeda, često su žrtve, kao i lovci, ribolovci i šetači po prirodi.

Tokom januara, skijaši na žici snimili su video drugog skijaša kojeg progoni medvjed niz padinu.

Imenovanje Barne Tancosa za ministra okoliša – koji je Rumuniju nazivao "zoološkim vrtom" Evrope kada je bio senator 2015. i rekao da 4.000 medvjeda treba ustrijeliti – izazvalo je strepnje da će se lov samo povećati među onima koji se protive lovu na medvjede.

Tancos nije odgovorio na pitanje Rumunskog servisa Radija Slobodna Evropa u vezi njegovog trenutnog stave o lovu na medvjede.

Nevladina organizacija Zeleni agent, nakon imenovanja Tancosa je rekla da je "Ministarstvo za okoliš je završilo u rukama lovca koji ne voli medvjede".

Barna Tánczos, ministar za okoliš
Barna Tánczos, ministar za okoliš

Tancosove izjave "pokazuju ne samo da on nema pojma o kritičnoj važnosti ove vrste za ekosistem, već i sam predstavlja dio problema", rekao je Gabriel Paun iz agenta Zelenog agenta za Euronews. "Rumunija nije zoološki vrt. Rumunija je jedina zemlja u Evropi koja je vjekovima bila najbolje mjesto za medvjede."

Lov 'nije rješenje'

Ekolozi ukazju da je razlog više zašto medvjedi ulaze u naseljene zone jeste taj što ilegalna naselja u Rumuniji smanjuju i fragmentiraju njihova staništa.

Šume i dalje pokrivaju jednu trećinu zemlje. Ali rumunske vlasti "upravljaju šumama, uključujući i odobreni smještaj bez prethodnih evaluacija kakav uticaj će imati na zaštićena staništa", kao se traži po pravilima Evropske unije, nedavno je upozorila Evropska komisija.

Lov je najgore rješenje u zaustavljanju medvjeda da ugrožavaju ljude, kaže Lapis iz rezervata Utočište za medvjede.

"Postoje rješenja za problem, poput onih u Kanadi, na primjer. Napravite ogradu voćnjaka gdje je populacija medvjeda velika - ili druge prepreke bilo koje vrste. Jer životinje bi se zaustavile u tim voćnjacima i ne bi ulazile u naselje", kaže ona. "Rješenja nam ne nedostaju, već želja da ih primijenimo."

Čak i agresivni medvjed koji ulazi u naseljeno mjesto ne bi nužno trebao odmah biti ubijen.

"Životinja koja je napala nekoga mora biti mikročipovana da bi se pratila GPS sistemom, da bi se pratila kuda ide. Bez obzira napada li ili ne, može se premjestiti", objašnjava Lapis. "Ali ako nastavi da bude agresivna čak i u tim uslovima, onda se možda može uzeti u obzir lov."

Opservatorijum za medvjede u Baile Tusnadu pronašao je način da zaštiti medvjede, pa čak i da zaradi: organizuje zabave radi fotografisanja, snimanja ili samo divljenja životinjama.

"Mislim da lov nije dobar", kaže Zabolc Mihali, jedan od dvojice stručnjaka koji stoje iza inicijative. "Medvjedi ne napadaju ljude. Ulaze u gradove jer znaju da tamo mogu naći hranu. Moguće je napraviti mjesta na kojima medvjedi ostavljaju hranu na rubu šume. Postoje rješenja!"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG