Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glavni cilj posete ekonomski razvoj Rusije


Dmitrij Medvedev i Barak Obama u Pragu početkom aprila 2010, prilikom potpisivanja novog sporazuma START
Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev od utorka je u SAD. Cilj njegove posete je pre svega ekonomske prirode, odnosno pospešivanje razvoja njegove zemlje. Zato će najpre otići u Silikonsku dolinu, centar američkih naprednih tehnologija.

Na kraju trodnevnog boravka srešće se sa predsednikom SAD Barakom Obamom. Uprkos još uvek spornim pitanjima između dve zemlje, očekuje se da će se u sklopu politike resetovanja odnosa, dva predsednika saglasiti o ključnim međunarodnim izazovima, počev od Avganistana pa do Kirgizije.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev nastoji da privuče američke investitore u cilju razvoja tehnološkog sektora u svojoj zemlji. On će se u Silikonskoj dolini sresti sa predstavnicima kompjuterskog giganta „Cisko“ (Cisco Systems), koji je, kako se nezvanično saznaje, obećao „znatno“ povećanje investicija u Rusiji. Medvedev će razgovarati i sa čelnicima „Gugla“ (Google) i „Majkrosofta“ (Microsoft).

Bivši predsedavajući „Intela“ Krejg Baret (Craig Barett) - koga je Medvedev odabrao da pomogne izgradnju ruske varijante Silikonske doline u Skolkovu, u blizini Moskve - izjavio je prošle sedmice na Međunarodnom poslovnom forumu u Sankt Petersburgu da će tokom posete Silikonskoj dolini u Kaliforniji Medvedev imati priliku da vidi „dobre primere koji će mu pomoći da ojača odlučnost“ u modernizaciji ruske privrede čija je okosnica sada energija.

Sam Medvedev je na pomenutom forumu u Sankt Petersburgu jasno predočio da se Rusija menja.

„Stvaranje povoljnih uslova za investitore je verovatno naš najvažniji zadatak. Mi smo preduzimali u prošlosti neke korake u tom pravcu, ali nismo bili u svemu uspešni. Međutim, sada stavljamo taj cilj u centar naših aktivnosti“, rekao je on.

Ruski predsednik je da bi privukao strane investitore najavio ukidanje poreza na kapitalnu dobit, smanjenje broja domaćih kompanija koje imaju ograničenja u poslovanju sa stranim, umanjivanje broja preduzeća pod kontrolom države, kao i obračun sa korupcijom.

Aleksander Šohin, predsednik ruske unije industrijalaca i preduzetnika, kazao je „Njujork Tajmsu“ (The New York Times) da će sa „Boingom“ (Boeing) biti potpisan ugovor od tri milijardi dolara o prodaji aviona 737s Rusiji.

SAD su osmi po veličini trgovinski partner Rusije, sa 18,4 milijardi dolara trgovinske razmene godišnje. Međutim, Medvedev se može suočiti sa
Medvedev je pre dva meseca bio u Vašingtonu na samitu o nuklearnoj bezbednosti, april 2010.
uzdržanošću američkih investitora zbog poslovne klime u njegovoj zemlji. U poslednjem izveštaju o globalnoj konkurentnosti, Rusija je pala za 12 mesta, na 67. od ukupno 137 zemalja. Na listi Transparensi Internešenal o korupciji, Rusija je skoro na dnu.

Resetovanje odnosa SAD - Rusija

Metju Rojanski (Matthew Rojansky), zamenik direktora programa za Rusiju i Evroaziju pri Karnegijevoj fondaciji, kaže da su neophodne političke promene u Rusiji pre nego što strani investitori budu bezrezervno spremni da u nju ulažu.

„Imate Medvedeva koji piše tekstove i drži govore ukazujući na prave stvari kada je reč o ruskoj modernizaciji, ali tu nema velikog političkog sadržaja. Postoji nekoliko diskretnih ideja, kao što je ’Skolkovo grad’ (ruska varijanta Silikonske doline). No, još uvek izostaje stvarni napor za dubokim promenama u ruskoj ekonomiji, kao i političkog sistema, koji podupire privredu“, kaže Rojanski.

No, Medvedev može očekivati topao doček u Vašingtonu. Odnosi između Rusije i SAD su poboljšani u poslednje vreme. Obama je nakon stupanja na dužnost lansirao politiku „resetovanja odnosa“ sa Moskvom. U tom duhu je potpisan novi sporazum START o ograničenju nuklearnog naoružanja, dve zemlje su se napokon saglasile u UN o zajedničkoj politici prema nuklearnom programu Irana, a sarađuju i kada je reč o Avganistanu.

„Oni imaju sporazum START koji nijedna strana još nije ratifikovala. Postoji značajna saradnja o tranzitnim koridorima za snabdevanje međunarodnih snaga u Avganistanu, jer Rusija da ima zajednički interes za stabilnost Avganistana. Rusija i SAD sve tešnje sarađuju u borbi protiv krijumčarenja narkotika. Tu je i kriza u Kirgiziji. Dakle, postoji niz klasičnih bezbednostih pitanja koja će, po mom mišljenju, biti prva na dnevnom redu.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG